Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuții în Guvern pentru impozitarea pensiilor. Ciolacu vrea să fie luate în calcul inflația și puterea de cumpărare

Pensiile ar putea fi impozitate diferit de la 1 septembrie, ținând cont și de inflație și puterea de cumpărare.

Premierul a anunțat că analizează mai multe variante, pentru că formula actuală, 10 % impozit pentru suma care depășește 2 mii de lei, ar fi stabilită din pix, iar lucrurile au evoluat în economie.

Marcel Ciolacu spune că e nevoie de criterii clare pentru stabilirea nivelului de impozitare a pensiilor așa cum se întâmplă de pildă în cazul salariului minim european pe care îl implementează și țara noastră.

Premierul vorbește despre necesitatea unor date tehnice de la INS, informații despre puterea de cumpărare, informații despre inflație, astfel încât sistemul care se creează să fie predictibil și sustenaibl.

Impozitarea ar putea fi implementată de la 1 septembrie

Discuțiile au loc în această perioadă pentru că orice schimbare la impozitarea pensiilor ar fi bine să fie implementată de la 1 septembrie, atunci când ar urma să crească multe pensii ca urmare a recalculării pensiilor pentru eliminarea inechităților din sistem.

Ministrul Muncii spunea că se va ține cont la această recalculare și de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate, dar și de perioadele de contributivitate neasimilată.

Din datele guvernanților multe pensii ar urma să depășească 2.000 de lei, deci pe actualul sistem să fie impozitate. Acesta e motivul pentru care se gândesc guvernanții la creșterea plafonului de la care se impozitează pensiile însă nu este clar cuantumul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE