Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plafonul peste care se impozitează pensiile, modificat odată cu recalcularea. Ciolacu: ”Trebuie să existe o corecţie”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, de la 1 septembrie, odată cu recalcularea, va fi modificat și plafonul peste care se impozitează pensiile. În prezent, acest prag este de 2.000 de lei.

Ciolacu a fost întrebat dacă a fost realizată analiza privind impozitarea pensiilor de peste 2.000 de lei și dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.

”La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ...

Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", a declarat premierul Marcel Ciolacu, luni, la Realitatea Plus, conform Agerpres.

Cum sunt impozitate pensiile

În prezent, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei.

De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Totodată, guvernanții au promis reduceri și impozitări de pensii speciale, numai că indemnizațiile foștilor magistrați au crescut într-un singur an cu aproape 3.000 de lei, în timp ce alte categorii au obținut și ele sume consistente.

Noua lege a pensiilor a fost aprobată în Guvern pe 9 noiembrie 2023, în ciuda controverselor și criticilor din partea experților. Chiar și în cadrul coaliției de guvernare au existat contradicții. Astfel, în urma acestei legi, pensiile românilor ar urm asă crească în două etape în 2024. Practic, anul 2024 va fi primul în care un guvern va acorda două creșteri de pensii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE