Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaje comandate de PSD și PNL: Nicușor Dan, pe primul loc în intenția de vot. Cine se luptă pentru locul 2

Două sondaje, realizate de Epsilon și Jarding Global LLC, la comanda PSD și, respectiv, PNL, îl plasează pe Nicușor Dan în intenția de vot a bucureștenilor la alegerile pentru Primăria Capitalei. Într-un singur scenariu Gabriela Firea se clasează pe primul loc: dacă primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se retrage din cursă.

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

Sondaj comandat de PSD: Nicușor Dan pe primul loc. Firea câștigă doar dacă se retrage Piedone

Un sondaj realizat de compania Epsilon, la comanda PSD, arată că Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, este cotat cu cele mai mari șanse (29%) să câștige un nou mandat, după alegerile din 9 iunie. Candidatul independent, susținut de Alianța Dreapta Unită, este urmat de Gabriela Firea (PSD) - 25%, Sebastian Burduja (PNL) - 17%, Cristian Popescu Piedone (PPUSL) - 16%. Mihai Enache (AUR) și Diana Șoșoacă (SOS România) au fiecare câte 4 procente.

Sondajul Epsilon mai arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri și Cristian Popescu Piedone s-ar retrage, Gabriela Firea s-ar clasa pe primul loc (35%), urmată de Nicușor Dan (31%), Sebastian Burduja (19%), Diana Șoșoacă (6%) și Mihai Enache (5%).

Același sondaj mai arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri și Gabriela Firea s-ar retrage, Nicușor Dan s-ar clasa pe primul loc (35%), urmată de Cristian Popescu Piedone (26%), Sebastian Burduja (22%), Diana Șoșoacă (6%) și Mihai Enache (5%).

Sondajul Epsilon a fost realizat pe un eșantion de 5.112 persoane. Marja de eroare la nivelul întregului eșantion: ±5%, la un nivel de încredere de 90%. Metoda de culegere a datelor: Chestionar online, targetat pe categorii socio-demografice conform distribuției din populația adultă a Municipiului București. Sondajul a fost realizat în perioada 20-22 mai 2024.

Sondaj comandat de PNL București: Nicușor Dan pe 1, Sebastian Burduja pe 2, Gabriela Firea pe 3

În sondajul Jarding Global LLC, realizat pentru PNL București, Nicușor Dan se clasează pe primul loc (27,6), urmat de Sebastian Burduja (23,2%), Gabriela Firea (21,7%), Cristian Popescu Piedone (17,4%) și Mihai Enache (5,8%).

În ceea ce privește opțiunea de vot pentru Consiliul General al Municipiului București, 28,% dintre respondenți ar vota PSD. Alianța Dreapta Unită are 25,9% intenție de vot, PNL - 19,9%, iar PPUSL - 8,6%.

Sondajul realizat de Jarding Global LLC a conținut și întrebarea ”Dacă doar votul dumneavoastră ar desemna Primarul Capitalei, pe care dintre candidați i-ați vota?”. La această întrebare, 30,2 dintre respondenți au spus Sebastian Burduja, 21,2% - Gariela Firea, 20,1% - Nicușor Dan, 18,7% - Cristian Popescu Piedone și 5,3% - Mihai Enache.

Sondajul Jarding Global LLC a fost realizat pe un eșantion de 1.189 de persoane, gradul maxim de eroare tolerată fiind de 2 %. Metoda de colectare a datelor a fost prin interviuri telefonice (CATI). Sondajul a fost realizat în perioada 15-24 mai 2024.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE