Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indexările salariale nu rezolvă problema prețurilor. Expert: ”Dacă anul acesta ai avut inflație și la anul creșteri salariile, pui gaz pe foc”

Majorarea salariului minim de la 1 iulie într-un an electoral va antrena cheltuieli în spirală la nivelul bugetului, este avertismentul experților în fiscalitate lansat în cadrul emisiunii ECONOMIA.EU. Iar prețul va fi plătit în cele din urmă tot de consumatori, prin prețuri mai mari ale produselor și serviciilor. Potrivit calculelor, creșterea salariului minim cu 400 de lei brut de la 1 iulie pentru aproape 2 milioane de români înseamnă un efort bugetar de 9 miliarde de lei.

Indexările salariale nu rezolvă problema prețurilor

Executivul a venit cu o nouă formulă de calcul pentru salariul minim, care crește de la 1 iulie, de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut.

Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews: ”Varianta avansată de Executiv își propune să ia în calcul productivitatea muncii și rata inflației. Sindicatele spun, însă, că formula avută în vedere la nivel oficial se bazează pe prognoze, și nu pe realitatea economică. Cert este că măsura va intra în vigoare cu un salariu brut de 3.700 de lei și cu acea facilitate fiscală de 200 de lei, prelungită până la final de an. Iar de anul viitor, potrivit proiectului de HG, salariul minim brut ar putea depăși 4.100 de lei.”

Gabriel Biriș, avocat și expert în fiscalitate: ”În momentul în care tu stabilești o formulă de creștere a salariului minim bazată în principal pe inflație, tu practic auto-generezi inflație, intri într-un vortex, pentru că dacă anul ăsta ai avut inflație și la anul mărești salariile, pui gaz pe foc. E ca și cum într-o benzinărie te-a pus să stingi un foc cu pompa, cu benzina din pompă.”

Prețul majorării salariului minim

De fapt, prețul acestei majorări a salariului minim, estimat la aproximativ 9 miliarde de lei, va fi plătit în cele din urmă tot de români.

Dan Schwartz, consultant fiscal: ”Toate aceste creșteri salariale acordate în an electoral sau nu se vor regăsi în prețul bunurilor și serviciilor comercializate pe piață, pentru că toți cei care măresc salariile și sunt obligați să le mărească prin lege vor trebui să își recupereze acest cost de undeva.”

Experții avertizează că un salariu minim mai mare antrenează majorări în lanț în economie.

Gabriel Biriș, avocat și expert în fiscalitate: ”În momentul în care crești salariul minim, automat crești salariul mediu, mai ales în conditiile in care salariile minime sunt atât de mari. Salariul mediu este bază de calcul pentru punctul de pensie. Deci, îți cresc și pensiile.”

Chiar și cu majorarea din vara acestui an, economiștii avertizează că nici salariații cu venituri mici, nici majoritatea pensionarilor nu scapă de riscul de sărăcie.

Sorin Cace, directorul adjunct al Institutului pentru Calitatea Vieții: ”În mod normal, noi ar trebui să corelăm salariul minim și cu salariul mediu net și cu coșul de consum. Avem o directivă europeană care ne spune că ar trebui să facem lucrul acesta, iar salariul minim ar trebui să fie cel puțin 50% din coșul de de consum.”

Potrivit specialiștilor, valoarea coșului minim pentru un trai decent este de 3.800 de lei în cazul unei persoane singure și de aproape 10.000 de lei pentru doi adulți cu doi copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE