Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația scade, dobânzile mai așteaptă. Analist: Probabil că la următoarea ședință BNR vom vedea o scădere ușoară a dobânzii

Când va avea loc, în sfârșit, o ieftinire a creditelor în lei în România? Un răspuns pe care doar cei de la Banca Națională a României îl pot da, mai ales acum, după ce inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv. În teorie, condițiile pentru o scădere a dobânzii cheie sunt îndeplinite, spune directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, fără însă a da ca sigură scăderea. Specialiștii spun însă că vom vedea ieftiniri ușoare ale împrumuturilor din a doua jumătate a anului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ECONOMIA.EU de la Euronews România.

Dobânzile creditelor se mențin la niveluri încă ridicate pentru populație.

Oficial BNR: E prima dată după vreo doi ani când inflația coboară sub nivelul dobânzii de politică monetară

În februarie, dobânda medie a creditelor de consum cu durata de până în 5 ani era de 11,58%, iar în cazul creditelor pentru locuințe acordate pe perioade de peste 10 ani, dobânda medie era de 6,70%. Scăderea nu este posibilă dacă Banca Națională a României nu reduce dobânda-cheie, cea care influențează costul împrumuturilor.

Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR: ”E prima dată după, iar vreo doi ani, dacă nu mai mult, când inflația coboară sub nivelul dobânzii de politică monetară, cam așa ar trebui să fie. Inflația ar trebui să fie sub nivelul de politică dobânzii de politică monetară”.

Acum, după ce inflația a coborât pentru a doua lună consecutiv, până la 6,6%, sunt șanse ca BNR să scadă dobânda.

Irina Chițu, analist financiar: ”Probabil că la următoarea ședință de politică monetară va mai scădea, poate cu un 0,25% dobânda-cheie, care este de 7% încă de un an și jumătate, deci aproape 2 ani”.

De ce reguli trebuie să ții cont atunci când iei un credit pentru o locuință

O asemenea scădere este prea mică pentru a vedea o ieftinire masivă a împrumuturilor. Așa că specialiștii le recomandă prudență celor care se gândesc să meargă la bancă pentru un credit. Lucrurile nu sunt simple pentru clienții care vor să cumpere o locuință.

Irina Chițu, analist financiar: ”Trebuie să-ți faci tu toate calculele și să nu te dacă e vorba de un credit, să strângi un avans cât mai mare ca să te împrumuți cât mai puțin, să îți să nu te duci și mai, să nu te supraîndatorezi, să mergi cu un o rată undeva la 25% din venituri, indiferent dacă ai dobândă fixă sau variabilă”.

Toma Filipovici, membru al Asociației Agenților Imobiliari: ”Acum doi ani de zile, într-un cartier al unui sector din București, un apartament cu trei camere, renovabil, probabil că nu ar fi sărit de 80.000 euro, iar săptămâna asta se va vinde cu 95-97.000 euro. Deci vedem o creștere procentuală importantă și vorbim de un bloc construit înai înainte de 1989.”

În ultima perioadă, din cauza costurilor ridicate ale creditelor, românii au făcut mai puține tranzacții imobiliare.În martie, s-au vândut în jur de 54.000 de case, apartamente și terenuri în toată țara, cu 3.000 mai puține față de aceeași lună a anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE