Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Din filme, în realitate. Elevii din satele ieșene au putut vedea cum arată o imprimată 3D și un robot

Cum arată și ce face o imprimantă 3D sau un robot creat de elevi de liceu. Asta au putut vedea, pentru prima dată, mai mulți școlari din satele din județul Iași. Mai mulți voluntari au creat un laborator educațional pe roți, din dorința de a-i familiariza pe elevii de la sate cu tehnologia de ultimă generație.

Elevii, încântați de prezentare

Elevii învață la școala din satul Poieni, județul Iași. Sunt copii din medii defavorizate pentru care profesorii încearcă să creeze activități diferite. Așa se face că au avut parte de o oră de educație financiară, dar și de o oră despre tehnologie, de la idee, la produs final. Surpriza a apărut însă în curtea școlii unde a poposit laboratorul educațional pe roți.

”Pui un obiect și el scanează, după care te duci la imprimanta 3D și îți faci o copie.”

Elevă: ”Experiența asta pentru mine e chiar foarte frumoasa și educativă. Fiind în altă comună și puțină distanță de oraș, nu avem acces la toate lucrurile pe care ni le-am dori.”

La final au văzut și cum arată un robot realizat de elevii de la Liceul de Informatică din Iași. Printre cei fascinați de acesta, s-a numărat și Gabriel.

Gabriel Crețu, elev: ”Am văzut și o imprimantă 3d. Ne-a explicat domnul din această dubă cum merge o imprimantă. Am văzut niște videoclipuri foarte interesante. Până acum am mai văzut roboți de jucărie, dar nu am mai văzut roboți de acest fel.”

Ștefan Buruiană, elev în clasa a XI -a la Liceul de Informatică din Iași: ”Mă bucur foarte mult că putem sa facem asta pentru ei, chiar sper sa putem să facem o diferență pentru ei acum și în viitor.”

Activitățile nu sunt întâmplătoare

Gina Olariu, directorul Școlii Gimnaziale Poieni: ”Deși sunt aproape de oraș, copiii noștri nu au atât de mare deschidere către astfel de nu numai activități, către astfel de tehnologie, către viitor Având în vedere faptul că peste 75 la sută dintre elevi beneficiază de bursă socială, situația materială este precară.”

Dan Zaharia, fondator Asociație FabLab: ”Am decis sa facem împreună cu absolvenți sau împreună cu mentori pe care îi avem, sa venim noi în satul lor. Să le spunem ca trebuie să continue educația, că trebuie să investească în zona de tehnologie și de cunoaștere.”

Laboratorul va avea opriri  în 25 de comune din județul Iași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE