Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deputat PSD: "L-aș vota pe Nicușor Dan dacă nu ar fi în USR". Traseismul politic, acceptat dacă "oamenii simt un sprijin real"

Încurcate sunt căile candidaturilor. Fie că e vorba de candidați comuni sau separați, PSD și PNL încă nu s-au pus de acord asupra acestei probleme.

Între timp, a apărut și gafa ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care l-a invocat pe Nicolae Ceaușescu, în subiectul legat de subvențiile pentru stuful din Delta Dunării. În acest context, a venit și solicitarea demisiei sau demiterii lui Barbu.

Chiar și unii colegi din PSD ai lui Barbu i-au cerut demisia ministrului

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 București: "E normal să cerem demisia. A murit atâta lume la Revoluție din cauza acelui dictator nenorocit, să fim onești și să spunem acest lucru. Eu aveam, la Revoluție, 12 ani, dar țin minte cozile, țin minte frigul, felul în care arăta orașul, țin minte toate acele momente dramatice."

În acest context, primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a făcut legătura cu așa-zisul scop urmărit de membrii coaliției, prin numeroasele cazuri de "traseism".

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 București: "Probabil celor de la PSD le place ideea de partid-stat, care exista înainte de 1989. Și văd acum că le sclipesc ochii la această idee, ca ei să controleze tot, să nu mai aibă opoziție, se pregătesc acum să înghită PNL, să înghită tot ce pot ca să rămână singuri și să decidă cum se decidea pe vreme aceea.

Nu mai suntem acolo, românii nu-și mai doresc acest lucru și cred că PSD este într-o vrie acum. Având toate butoanele în acest moment, ei cred că pot să controleze toți românii, inclusiv la vot, spunând orice. Românii o să-i penalizeze la vot și asta o să se vadă urgent și în marile orașe și o să se vadă și la europarlamentare și la locale. Pentru că PSD a intrat în această vrie în care se crede partidul-stat, a plecat la racolat primari de peste tot, și de la PNL, și acum vor să-i facă pe toți să creadă că de PSD nu mai trece nimeni și că ei vor controla țara în următorii zece ani. Nu se va întâmpla așa. O să protejăm alegerile și o să vadă că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea de la alegeri.

Eu am auzit foarte multe expresii de genul acesta, aurul verde, aurul negru, etc. Nu mă pricep, recunosc cinstit, nu cunosc Delta, am ajuns prima dată în Deltă după 30 de ani. Însă toate aceste exprimări de felul acesta probabil că unii politicieni le folosesc ca să ajungă la știri, nu îmi dau seama de ce s-ar folosi altceva. Eu încerc să păstrez un limbaj omenesc. Dacă noi doi am avea o discuție personală, sunt convins că nu am folosi această sintagmă, aurul verde."

Marian Rasaliu, deputat PSD: "Nu știu ce vrea să spună domnul primar Radu Mihaiu, am prins doar pe sfârșit monologul sau pseudodialogul. Vorbea ceva despre racolări, despre chestiuni de genul acesta. Eu îl întreb un singur lucru: dacă el nu-și dorește să meargă într-un loc unde n-ar fi bine primit, merge sau nu merge? E clar că nu merge.

Primarii aceștia despre care vorbește domnia sa și spune că sunt racolați de PSD, nu, domnule primar, nu e racolat nimeni, dumnealor văd un sprijin în PSD. Să nu minimalizeze dorința și voința. Oamenii aceștia simt un sprijin real în PSD, din cauza asta vin alături de noi, simt un PNL slăbit și vor să își continue proiectele pe care le-au început în ultimii 4 ani și simt că, alături de PSD, le pot duce la bun sfârșit.

În felul acesta, electoratul dumnealor va fi mulțumit de realizările pe care le au. Dacă un primar din PNL sau USR sau independent își dorește să vină în echipa noastră și e un om de calitate, un om de administrație, cu viziune pentru localitățile pe care le administrează, e binevenit acel om. Nu e vorba de traseism, dacă vreți să-l numiți așa. PSD e de acord. În momentul de față, lucrul cel mai important pentru români e ca primarii să-și ducă proiectele la bun sfârșit. Iar în PSD, ei găsesc un partener clar, sigur și stabil."

Radu Mihaiu: "Nu doar partenerul de care spuneți, ci și banii de la Guvern. Se condiționează aceste treceri. Deci li se spune: dacă vreți să primiți bani pentru proiectele voastre, atunci treceți la PSD. Dacă nu, veți rămâne fără bani."

Marian Rasaliu: "Cine are ministrul de Finanțe? Nu PNL-ul?"

Radu Mihaiu: "Consiliile județene distribuie banii către primarii de comune, știm cu toții despre ce vorbim."

Marian Rasaliu: "Ministrul Dezvoltării Regionale, cel care gestionează proiectele României, nu este de la PNL?"

Radu Mihaiu: "Nu știți administrație locală, haideți să o lăsăm așa."

Marian Rasaliu: "Cred că vorbim aceeași limbă. Am fost prefect, am fost senator și știu la fel de multă administrație, poate mai multă decât dvs. Dacă ar fi să-mi spun eu punctul de vedere și să conteze, aș spune: candidații comuni ar da o forță mult mai mare, pentru că, atât PSD, cât și PNL, care nu este adversarul PSD-ului în momentul de față, ci e un partener, candidații comuni ar da o forță mult mai mare coaliției și nu ar face altceva decât ca, în zonele unde avem primari USR, aceștia să fie îndepărtați. Și dacă da, domnul primar ar fi candidatul comun al PSD și al PNL la șefia sectorului pe care îl administrează în momentul de față, eu i-aș da votul, cu siguranță."

Radu Mihaiu: "Cred că decizia este foarte dificilă pentru coaliție pentru că, în momentul acesta, trebuie să-și aleagă cine pierde și este foarte complicat să decizi că sacrifici un candidat sau altul ca să piardă și la Capitală, și la sectoare. La unele sectoare e foarte clar că primarii în funcție vor continua, acolo nu e o decizie grea. Dar acolo unde nu sunt primari în funcție, problema coaliției este cum aleg pierzătorul, că le-au ieșit și lor sondajele și reiese chestia asta. Și nu prea își doresc. Sunt unii care au pierdut mai multe mandate la rând și a 'n'-a înfrângere sigur că atârnă greu în cariera politică a fiecăruia. De asta e atât de greu să decidă cine candidează și cine nu, de asta cred că au așteptat atât de mult timp, au așteptat și sondajele. Din păcate pentru ei și din fericire pentru bucureșteni, sondajele arată că niciun candidat comun nu câștigă, nici candidați separați. Și au de rezolvat acest cartof fierbinte pe care îl au în brațe la București. Din punctul nostru de vedere, este foarte clar, Alianța Dreapta Unită va câștiga Bucureștiul, pentru că e singura cale spre modernizare."

Marian Rasaliu: "Să vedem. Eu sunt foarte sceptic în privința aceasta. Vă garantez că PNL și PSD vor avea un candidat extrem de competitiv. Nicușor Dan e din zona mea, e din Făgăraș, să știți că, în Parlament, întâlnindu-l în lift, l-am întrebat când a fost ultima oară acasă. A ridicat din umeri și a spus că nu-și amintește. Deci cineva care nu-și amintește când a fost ultima dată acasă, pentru mine, spune multe."

Radu Mihaiu: "Probabil că, dacă ar candida la Făgăraș, nu l-ați vota."

Marian Rasaliu: "L-aș vota cu ambele mâini dacă nu ar fi de la USR."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE