Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce sunt finlandezii cei mai fericiți din lume. Trei motive: „natura, încrederea și educația”, spune ambasadoarea Finlandei în România

Sistemul finlandez de educație, considerat unul dintre cele mai performante, este doar una dintre explicațiile pentru care finlandezii se declară cei mai fericiți oameni din lume. Ambasadorul Republicii Finlanda în România, Excelența Sa Leena Liukkonen, a declarat într-un interviu pentru Euronews România că profesorii fac parte, în continuare, dintr-o clasă socială superioară, așa cum era înainte la sate.

Motivele pentru care finlandezii sunt cei mai fericiți din lume: „natură, încredere și sistemul de educație”

Leena Liukkonen: „Cea mai apropiată școală de un copil este, de obicei, cea mai bună școală pentru el/ea”

Am văzut că sistemul vostru educațional este unul dintre cele mai eficiente sisteme educaționale din lume - cel mai eficient. Cum reușiți asta? Și care ar fi lucrurile pe care le-am putea învăța de la școlile finlandeze?

E. S. Leena Liukkonen, ambasadoarea Finlandei în România: „Oamenii cred că educația este de cea mai mare importanță pentru o țară. Dacă vă amintiți, a fost recent un sondaj despre fericire, despre cât de fericite sunt țările. Și pentru a șaptea oară consecutivă, Finlanda a fost pe locul întâi. Și președintele nostru, Stubb, a fost întrebat, care sunt motivele pentru asta? De aceea, el e faimos pentru cele trei argumente ale sale: natura, încrederea și educația. Sistemul de educație pare să funcționeze destul de bine. Cea mai apropiată școală de un copil este, de obicei, cea mai bună școală pentru el/ea. Aș spune că școlile sunt la un nivel egal”.

Ați fost în școli din România, un singur lucru, nu trei, un lucru pe care l-ați schimba aici, în școlile noastre?

E. S. Leena Liukkonen: „Ah, e atât de greu de spus, pentru că depinde de foarte multe aspecte. Aș spune că această provocare comună pe care am avut-o și asta e ceva la care poate că aveți răspunsul: cum îi faci pe copii să citească mai multe cărți și texte, pentru că ei sunt pur și simplu dependenți de telefoanele mobile și nu mai citesc cărți. Asta înseamnă că vocabularul lor nu se dezvoltă. Vor avea probleme la studii mai târziu. Așa că, dacă aveți un răspuns la această întrebare, v-am fi foarte recunoscători”.

Oare este ceva ce școala românească ar putea adapta de la școala din Finlanda, doar un singur lucru?

E. S. Leena Liukkonen: „Ar fi respectul pentru profesori ca profesioniști, pentru că, știți, în mod tradițional și istoric, la sate, profesorii erau foarte respectați, știți, precum preotul, judecătorul și apoi profesorul din comunitate. Formau un fel de clasă superioară la sate. Exista un mare respect pentru educatori. Și există profesori și pentru grădinițe, dacă sunt calificați, care trebuie să aibă o diplomă universitară”.

Acest respect îl au în Finlanda?

E. S. Leena Liukkonen: „Eu cred că da, încă îl primesc”.

Poate că acesta este motivul pentru care Finlanda are cel mai mare și cel mai eficient sistem educațional din lume.

E. S. Leena Liukkonen: „Ei bine, cred că acesta este unul dintre aspecte, iar oamenii cred că educația este foarte, foarte importantă pentru toată lumea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE