Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea, în Parlament, pentru primul pachet de măsuri fiscal-bugetare, însă multă lume se întreabă de ce nu au fost incluse aici și pensiile speciale, subiect care a devenit o adevărată telenovelă.
Atât guvernul, cât și specialiștii au explicat că ordinea aleasă de Bolojan nu este aleatorie, ci este dată de specificul situației. Iar data de 8 iulie este definitorie pentru viitorul României, pentru că ministrul de Finanțe Alexandru Nazare prezintă aceste măsuri la Ecofin, în fața miniștrilor de Finanțe din țările europene.
De ce România are o șansă uriașă la Ecofin
Erau necesare măsuri urgente care să poată fi luate până la această dată, urmând ca problema pensiilor speciale și salariilor uriașe din instituțiile de stat să fie discutate în cel de-al doilea pachet. Este posibil ca aceste discuții să presupună și necesitatea unor schimbări legislative, după cum a spus chiar vicepremierul Dragoș Anastasiu.
Iar asta pentru că, cel puțin în cazul unora dintre pensiile speciale, este foarte dificil ca ele să fie eliminate în mod legal.
În direct la Euronews, analistul politic Eusebiu Slăvitescu a explicat ce se va întâmpla la Bruxelles și de ce România are o șansă mare să iasă bine din această etapă.
Eusebiu Slăvitescu, analist politic: „România are o șansă destul de bună să iasă din această situație, dacă prezintă un plan credibil. România are nevoie de un plan credibil pentru a convinge blocul sudic, blocul mai flexibil, în ceea ce privește acest reguli. Vorbim de Italia, Spania, Franța, Grecia, state care sunt elevii mai puțin performanți ai acestor reguli fiscale. În același timp, trebuie să îi convingem mai mult pe frugalii UE, respectiv pe Germania, Olanda, Austria, Danemarca. Ei sunt, de obicei, studenții cei mai buni la aceste reguli fiscale. Cred că suntem într-o poziție bună.
Motivul pentru care Bolojan s-a grăbit cu aceste măsuri este fix acesta, să vină cu măsuri credibile ca să putem merge mai departe. Pe termen scurt, cred că avem spațiu de manevră, dar și pe termen lung, spre 2026. Dacă, până în octombrie, ne redresăm puțin după haosul și destrăbălarea la care am fost martori. Dacă nu vom implementa aceste măsuri și dacă nu venim cu pachete mai credibile, atunci putem să ne gândim spre o suspendare a fondurilor. Nu suntem într-o situație atât de neagră. Dacă implementăm aceste măsuri, Comisia Europeană ne va înțelege. Și ei știu că, în ultimele luni, România a traversat o dramă, un serial Netflix politic.
Cred că vom reuși să convingem Comisia, dar vom reuși să-i convingem pe români să accepte aceste măsuri?
De 30 și ceva de ani, în această democrație încă fragilă dar destul de fermă, cum am văzut în ulimele luni, întotdeauna nota de plată este plătită de două categorii: antreprenorii și angajații. Iar acum sunt chemați încă o dată să plătească nota, fără ca ei să fi consumat ceva. Singura modalitate pe care o văd, unde românii vor accepta încă o dată să plătim această notă, este să vedem și al doilea pachet, și al treilea pachet, unde sunt atacate sinecurile, unde scăpăm de salariile nesimțite. La Otopeni, direcrtorii și-au crescut salariile de cinci ori în ultimii ani, până la 75.000 de lei. E groaznic ce se întâmplă.
România are peste 231 de milioane de euro blocate, pentru că guvernele precedente nu au luat măsurile acestea. De exemplu, pensiile speciale. Din cauza lor, avem peste 231 de milioane de euro blocate de Comisia Europeană. Bolojan a promis că, într-o lună, se va ocupa de pensiile speciale. Să vedem dacă Bolojan este serios. Eu cred că este.
Nu are nicio scuză. Sigur că avem partide, mai ales PSD și USR, care s-au tot certat. Este politică, e normal, în toată Uniunea Europeană se întâmplă la fel. Dacă ați văzut sondajele, PSD a ajuns la 13%, iar PNL crește la 17% exclusiv datorită lui Ilie Bolojan. Singura variantă prin care și PSD, și PNL, și USR pot să crească iar în sondaje și să obțină voturi din ce în ce mai multe, este să livreze o guvernare bună, sunt condamnate să o facă. Dacă nu o vor face, AUR stă foarte bine în sondaje, din păcate, deși nu au absolut nicio soluție. Iar peste trei ani și ceva, ne întoarcem la același joc pe care l-am experimentat în ultimele luni, fie un alt legionar Călin Georgescu, fie un alt George Simion, fie un alt extremist.
Comisia Europeană înțelege foarte bine ce se întâmplă în România, guvernul a adoptat deja măsuri, s-a mișcat destul de rapid. Au timp până în octombrie să implementeze aceste măsuri. Cred că vom avea o veste relativ bună pe termen scurt, în această seară sau mâine. Să vedem cum se negociază, pentru că, în aceste consilii, se negociază foarte mult informal, adică înainte și nu pot să știu cum negociază România acum. Cred că va fi bine."