Pensiile speciale „nu scapă”. Ce conține al doilea pachet de măsuri pe care îl va lua guvernul Bolojan

Premierul României, Ilie Bolojan, a prezentat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare pentru care guvernul și-a asumat răspunderea. Însă vor fi trei pachete, în total. Prim-ministrul l-a prezentat și pe al doilea, asupra căruia guvernul își va asuma răspunderea la finalul lunii iulie.

Dacă pensiile speciale nu apar în primul set de măsuri, ele apar în cel de-al doilea.

Ce conține al doilea pachet de măsuri pe care îl va lua guvernul Bolojan

Ilie Bolojan, premierul României: „Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum guvernul pe care îl conduc.

Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate, moralitate și eficiență:

Vorbim despre:

  • Reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală.
  • Reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. Restructurăm ASF, ANCOM și ANRE. Reducem numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație. Transparentizăm activitățile și contractele.
  • Reforma administrației locale și centrale. Prin redimensionarea aparatul bugetar din primării și agenții, prin descentralizare și digitalizare.
  • Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public.
  • Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare."

Ilie Bolojan, mesaj final pentru români, colegi și opoziție

Ilie Bolojan, premierul României: „Vreau să închei cu un apel adresat, nu doar clasei politice, ci și fiecărui român, din țară sau străinătate. România are o șansă reală să devină mai puternică în Europa și în regiune, dacă trece cu bine de acest moment mai dificil. Dar acest lucru este posibil dacă suntem toți responsabili, implicați și onești.

Apelul meu pentru colegii parlamentari din Coaliție este acesta: susțineți-vă colegii pe care i-ați trimis în guvern să facă reforme, ajutați-i, de aici din Parlament cu soluții mai bune. Nu ne ajută nici dublul limbaj și nici căutarea unor vinovați sau explicații și justificări care nu folosesc nimănui.

Situația actuală nu este despre orgolii personale, imagine și nici măcar competiție electorală. Oamenii se uită la noi și așteaptă maturitate și responsabilitate.

Apelul meu pentru opoziție este acesta: participați la îmbunătățirea deciziilor, nu la blocarea lor. Iar cultivarea dezbinării nu poate mări salariile și pensiile. Iar o țară dezbinată va fi o țară mai slabă. Dacă țineți la România spuneți-le românilor adevărul, chiar dacă e neprofitabil politic. Acesta este singurul patriotism economic real, nu cel pus în pliante electorale.

Veți avea în mine un interlocutor, un om deschis la dialog onest și civilizat. Dar în același timp voi taxa propunerile populiste, voi combate minciunile și dezinformarea, dacă va fi cazul.

Închei cu apelul nostru către toți românii din țară și străinătate: suntem conștienți că aceste măsuri se vor resimți în viața de zi cu zi a unui număr foarte mare de concetățeni. Privim cu responsabilitate și solidaritate efectele ce vor urma și lucrăm cu toată energia pentru a atenua aceste efecte. Muncim, zi de zi, pentru a scurta, cât mai mult, perioada mai dificilă prin care România trece și pentru că aceste măsuri să fie drepte.

Nu cerem confirmări. Înțelegem că, pe bună dreptate, aveți o încredere scăzută în guvernanți. Vă cerem însă o corectă evaluare și răbdarea de a înțelege că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Iar timpul va confirma sau nu.

România nu mai poate funcționa cu improvizații și populism. România are nevoie de reguli aplicate pentru toată lumea și de drepturi respectate pentru fiecare român în parte. Astăzi, ca să fim cât se poate de onești, facem ceea ce trebuia făcut de ieri. Dar facem ceea ce trebuie, chiar și mai târziu decât niciodată."

Deficitul bugetar al României a fost de 9,3% din PIB, la finalul anului trecut, conform datelor oficiale ale Eurostat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE