Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce refuză Iordania și Egiptul să primească refugiați palestinieni pe teritoriul lor

Iordania și Egiptul se opun relocării pe teritoriul lor a refugiaților palestinieni din Fâșia Gaza.

Ambele state invocă teama că Israelul dorește să forțeze expulzarea permanentă a palestinienilor în țările lor. Egiptul a anunțat și că un exod în masă din Gaza ar aduce organizația teroristă Hamas sau alți militanți palestinieni pe teritoriul său.

Între timp, spitalele din Gaza mai aveau joi seara combustibil doar pentru câteva ore.

Deși Statele Unite și Egiptul au încheiat un acord ca ajutoarele umanitare să ajungă în Gaza pe la punctul de trecere Rafah, se pare că nici astăzi granița nu va fi deschisă.

Fără refugiați în Egipt și Iordania 

Refugiații palestinieni încearcă cu disperare să părăsească Gaza, aflată sub bombardamentele Israelului ca răspuns al atacului brutal al Hamas din 7 octombrie 2023. Mai mulți lideri occidentali s-au deplasat în Iordania și Egipt pentru discuții legate de relocarea palestinienilor din Gaza, dar răspunsul celor două state vecine este unul negativ.

Ayman Safadi, ministrul iordanian de externe: „Nu vom accepta relocări. Este ceva ce respingem. Majestatea Sa Regele (n.r. Abdullah al II-lea) spune că nu trecem peste decizie și ne vom opune cu toată puterea noastră. Nu acceptăm ca aceasta să fie soluția crizei, prin aducerea ei pe teritoriul Iordaniei și Egiptului. Această criză va fi rezolvată pe teritoriu palestinian”.

La rândul său, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a spus că este în interesul palestinienilor să rămână în Gaza.

Egiptul crede că un exod în masă ar risca să aducă militanți în Peninsula Sinai, de unde ar putea lansa atacuri asupra Israelului. Și, astfel, tratatul de pace dintre Egipt și Israel semnat în urmă cu 40 de ani ar fi în pericol.

Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului: „Ideea de relocare a palestinienilor din Gaza în Egipt ar însemna să creeze un precedent pentru palestinienii din Cisiordania să vină tot în Iordania și atunci ideea de stat palestinian despre care vorbim la nivel internațional nu va putea fi implementată, pentru că pământul există, dar poporul nu și atunci permiteți-mi să vă avertizez în privința acestui pericol”.

Egiptul a sprijinit blocada Israelului față de Fâșia Gaza începând din 2007, atunci când Hamas a preluat puterea. De asemenea, forțele egiptene au distrus rețeaua de tuneluri de sub graniță pe care Hamas și alți palestinieni au folosit-o pentru a introduce mărfuri în Gaza. Palestinienii din Gaza nu au o altă modalitate de a părăsi teritoriul decât pe la granița cu Egiptul.

Fâșia Gaza, cu o populație de 2.300.000 de locuitori pe o întindere de pământ de puțin peste 350 de km pătrați este unul dintre cele mai dens populate teritorii din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE