Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu vrea Elveția să facă parte din programul Copernicus, de monitorizare a schimbărilor climatice

Elveția susține că nu vrea să participe în programul Copernicus pentru că nu își permite, cel puțin deocamdată. Cu toate că este una dintre țările cele mai moderne și stabile financiar, Elveția susține că efortul financiar ar fi prea mare pentru a face parte din acest program.

Anul trecut, Camera Reprezentanților și Senatul țării au susținut și au adoptat o moțiune privind participarea la acest program.

Elveția nu vrea să adere la programul Copernicus

Dar, în ciuda votului și a acordurilor cu UE, guvernul federal a decis să nu participe la programul Copernicus până la sfârșitul anului 2027, "din cauza costurilor care ar solicita și mai mult un buget federal deja restrâns", potrivit Euronews.com.

Participarea la program "ar duce la cheltuieli suplimentare", se menționează într-un comunicat de presă, iar situația financiară tensionată actuală a guvernului nu oferă "niciun spațiu de manevră".

Elveția nu are propriul program de observare a Pământului, iar susținătorii moțiunii parlamentare au spus că este ceva ce universitățile și experții din domeniu cer de ani de zile. Ei și-au exprimat îngrijorarea că Elveția "riscă să piardă cunoștințe tehnice și locuri de muncă" prin neparticipare.

În următorii ani, elvețienii vor lua în considerare o posibilă aderare, dar din 2028, iar Consiliul Federal a declarat că o mare parte din datele pe care le furnizează vor fi în continuare disponibile gratuit.

Ce este Copernicus și cu ce se ocupă

Lansat în 1998 de Agenția Spațială Europeană, Copernicus este unul dintre programele spațiale ale Uniunii Europene pentru observare a Pământului, care furnizează acces integral, gratuit și deschis la date și informații privind planeta noastră și la mediul acesteia. Utilizează sateliți și instalații terestre pentru monitorizarea și prognoza stării mediului pe uscat, pe mare și în atmosferă.

"Mari cantități de date globale colectate de la sateliți, precum și de la sistemele de măsurare de la sol, aeriene și maritime sunt folosite pentru furnizarea de informații pentru a sprijini furnizorii de servicii, autoritățile publice și alte organizații internaționale să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor europeni. Serviciile de informații furnizate sunt gratuite și liber accesibile pentru utilizatorii acestora", se arată pe site-ul oficial Copernicus.

Unul dintre domeniile sale majore de cercetare este cel referitor la schimbările climatice și oferă datele necesare pentru strategiile de atenuare și adaptare și ajută la gestionarea situațiilor de urgență, precum inundațiile sau incendiile de vegetație.

Rapoarte recente ale programului au arătat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat și au dezvăluit că Europa a fost continentul cu cea mai rapidă încălzire față de media globală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE