Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record absolut de temperatură în februarie, în istoria măsurătorilor. Au fost și 22 de grade Celsius

Temperaturile înregistrate în februarie au atins un nou record în România. A doua lună din an a devenit cea mai caldă lună februarie de când se realizează măsurători.

Abaterea de la normalul perioadei a fost de șapte grade Celsius, după cum a explicat, la Euronews, directorul departamentului de prognoză al ANM, Florinela Georgescu.

Cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor

Florinela Georgescu, director departament de prognoză ANM: "Luna februarie se clasează în fruntea celor mai calde luni februarie de la noi din țară, depășind susbstanțial vechiul record din 2016, care a avut o abatere de 5,4 grade. Noi suntem acum cu 7 grade peste, un record cu atât mai impresionant cu cât reprezintă abaterea maximă pe care am înregistrat-o de când facem măsurători, pentru orice lună din an. Adică la orice lună record nu am avut o abatere atât de mare, de 7 grade, ca acum.

Această evoluție cu totul ieșită din comun a contribuit și la temperatura medie pentru toată iarna, pentru că și iarna aceasta se situează în fruntea clasamentului, e cea mai caldă iarnă, a depășit iarna trecută, care a fost în fruntea clasamentului până acum. Am calculat această evoluție de la 1901 până în prezent."

În februarie, au fost și zile cu peste 22 de grade Celsius în Crișana și peste 20 de grade în Transilvania, iar asta înseamnă temperaturi mai mari cu 15 grade decât normalul acestei perioade. Pe 27 februarie, au fost 21,3 grade în Oradea, iar cel mai cald a fost la Gurahonț, în județul Arad, când s-au înregistrat 22,4 grade, pe 28 februarie.

Și în prima săptămână din martie, valorile termice vor fi mai mari decât în mod obișnuit. Doar pe finalul acestei săptămâni, vor exista unele precipitații ușoare în vestul țării, însă răcirea adusă de acestea va fi slabă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE