Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luna februarie, cu recorduri de temperatură la 29 de stații meteo. Care este legătura cu nivelul maxim de poluare atins în București

Sâmbătă, 24 februarie, valorile termice au fost extrem de ridicate pentru această lună. Practic, s-a înregistrat un record de temperatură în România, cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor, până acum, însă mai e puțin până la terminarea lunii. Au fost și zone cu 23 de grade celsius.

Explicațiile le-a oferit meteorologul Mihai Huștiu, în direct la Euronews România.

Meteorolog: "Sunt temperaturi mai potrivite pentru final de aprilie"

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: "Ziua de sâmbătă a adus temperaturi extrem de ridicate în partea de sud-est a României. Trei stații meteo au înregistrat valori de 23 de grade: la Zimnicea, la Giurgiu și la Călărași. Iar în capitală au fost 22 de grade. S-a consemnat un număr de 29 de stații meteo cu recorduri zilnice, iar noaptea care a trecut a fost, de asemenea, deosebit de caldă și, la 88 de stații meteo, a fost cea mai caldă noapte de 24 spre 25 februarie. La zece stații meteo au fost chiar recorduri lunare și asta înseamnă că a fost cea mai caldă noapte de februarie din istoria observațiile meteorologice.

Luna februarie a anului 2024, cel puțin până la această dată, este prima în clasamentul celor mai calde luni februarie din istorie. Probabil că o va depăși pe luna februarie 2016, când abaterea față de norma climatologică a fost de 5,7 grade celsius. Acum suntem la o diferență de 6,4 grade.

Iar estimarea pentru zilele următoare indică tot o vreme mai caldă față de normal, însă cele mai ridicate temperaturi nu le vom mai înregistra în partea de sud-est, ci în partea de nord-vest, implicit în Crișana și Maramureș. Și în zilele următoare vom avea temperaturi de 20-21 de grade.

Pe zona extracarpatică a țării, vor fi temperaturi ușor mai coborâte, dar mult peste cele obișnuite, cu medii mai mari, de 10 grade pentru zona litorală și 15-18 grade în Capitală, pentru următoarele zile, iar precipitațiile vor fi destul de puține. Mai sunt prognozate câteva ploi slabe la noapte, dar în zilele următoare, luni, marți, miercuri, nu sunt prognozate ploi, însă s-ar putea să apară ceața, nebulozitatea joasă, stratiformă, prin partea de est și sud-est a țării."

Calmul atmosferic favorizează poluarea

Odată cu temperaturile neobișnuit de ridicate din luna februarie, a venit "la pachet" și nivelul maxim de poluare înregistrat în București, duminică, 25 februarie. Există o legătura directă între poluare și calmul atmosferic care a dus la resimțirea acestor temperaturi.

Mihai Huștiu, meteorolog ANM:"Ploi slabe sunt anunțate abia după mijlocul săptămânii, cam de joi încolo, mai ales pe partea de vest, sud-vest. Iar vântul e destul de liniștit în mare parte din țară, de aceea avem parte și de o poluare atmosferică. Practic, condițiile atmosferice influențează foarte mult dispersia poluanților. Și nu doar atât, ci și condițiile de stabilitate, inversiune termică, așa cum am avut în această dimineață în Capitală, inversiune termică semnificativă la nivelul suprafeței, când temperatura era de 8-9 grade, iar undeva la 300 de metri, un aer mai cald, spre 16 grade.

Practic, temperatura nu scade cu înălțimea, așa cum ar trebui, ci crește cu înălțimea. Aceste situații se întâlnesc adesea în sezonul rece și, în aceste condiții, practic, această inversiune termică acționează ca un capac în dispersia poluării. Și am văzut concentrații mari ale poluării.

Aceste temperaturi neobișnuit de ridicate nu sunt normale la final de februarie, sunt temperaturi mai potrivite pentru luna aprilie, final de aprilie. Și aceste temperaturi influențează negativ vegetația, deja pomii sunt înmuguriți, în câteva zile probabil că unii vor înflori.

Iar așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, în primăvară, am avut episoade cu răciri semnificative, cu temperaturi de îngheț, brume târzii și chiar ninsori și viscol la final de martie sau în aprilie. Să sperăm că nu se va întâmpla așa și anul acesta. Deocamdată, estimările indică și pentru luna martie o vreme mai caldă, dar episoade cu vreme rece vor mai fi. Ultimele primăveri au fost mai reci decât normal. După ierni blânde, foarte calde, au urmat primăveri cu temperaturi mai coborâte, sub normalul perioadei.

Condițiile de stabilitate se vor menține pe partea de sud și est, însă vom vedea că, în zilele următoare, chiar dacă vor mai fi inversiuni termice, acest fenomen își va mai face apariția pe parcursul nopților și dimineților, dar vântul va deveni mai intens, pe componentă estică, va fi undeva la 30-40 de km pe oră chiar și în zona Capitalei.

Deci condițiile atmosferice sunt mai favorabile dispersiei poluării și credem noi că nu vor mai fi concentrații atât de mari în zona Capitalei, din motive de vânt, însă inversiune termică vom mai avea, plus perioade de calm, mai ales pe perioada nopților și dimineților. Dar cu acest vânt ceva mai intens în această zonă, sunt condiții pentru disiparea poluării."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE