Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce 2024 va fi un an excelent pentru observarea auroralelor boreale

A căuta aurora boreală implică în mod obișnuit planificarea unei călătorii către destinații îndepărtate, cum ar fi Islanda sau vârful Norvegiei. Cu toate acestea, în acest an, fenomenul ceresc va fi mai accesibil pentru mulți, apărând mai aproape de casă pentru unii.

În acest an, aurora boreală promite să aducă un spectacol mai aproape de casă, inclusiv în sudul Europei. Fenomenul se anunță a fi mai intens în următorul deceniu, făcând ca observarea acestuia să fie mai accesibilă pentru mulți, potrivit euronews.com. 

Cum se produce aurora boreală

Particulele solare, cunoscute sub numele de vânt solar, interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, fiind canalizate către regiunile polare. În mod obișnuit, aurora boreală este vizibilă doar într-un inel în jurul polului magnetic.

În noiembrie 2023, aurora boreală a strălucit neobișnuit de puternic în sudul Europei, inclusiv în locuri precum Anglia și Slovenia. Acest fenomen a fost alimentat de o erupție solară și a determinat extinderea inelului, aducând lumina fascinantă și la latitudini mai joase.

Cât de des va fi văzută aurora boreală în 2024

Aurora boreală prezintă o paletă variată de culori, determinate de interacțiunea cu moleculele de gaz în atmosferă. Oxigenul produce verde și roșu la altitudini diferite, în timp ce azotul adaugă nuanțe de albastru și violet.

Explicația pentru intensitatea crescută a aurorei boreale în 2024 este legată de activitatea solară. Ciclul solar al Soarelui se apropie de un vârf, cu o creștere semnificativă a petelor solare, măsură a activității solare.

Dacă ai ratat aurora boreală până acum, anul acesta oferă șanse sporite de observare, în special în jurul echinocțiului din martie și octombrie. Este momentul perfect pentru a planifica o excursie în nord și a te bucura de acest spectacol natural fascinant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE