Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacia a anunțat prețurile pentru noul Spring. Cum reacționează la ofensiva producătorilor chinezi care vor să cucerească Europa

Noua Dacia Spring va fi disponibilă la un preț de pornire de 11.800 euro prin programul Rabla Plus. Mașina electrică va putea fi comandată în România înainte de sfârșitul lunii aprilie, iar primele livrări sunt estimate să aibă loc în luna septembrie. Renault, compania franceză ce deține Dacia, se confruntă cu o competiție acerbă din partea producătorilor chinezi care vor să invadeze piața auto din Europa cu mașini electrice accesibile.

De exemplu, compania BYD a lansat crossoverul compact electric BYD Yuan UP, asemănător în dimensiuni cu Dacia Duster, care poate fi cumpărat cu echivalentul a 12.400 de euro, pe piața chineză

Produsă în China, noua Dacia Spring oferă motorul de 65 CP atât pe nivelul de echipare Expression, cât și pe versiunea Extreme. În ceea ce privește motorizarea de 45 CP, aceasta este disponibilă pe versiunea Essential, se arată într-un comunicat al Dacia.

Noua Dacia Spring, noi sisteme de asistență la conducere

Noile sisteme de asistență la conducere (ADAS) se adaugă echipamentelor disponibile pe noul Spring. Printre acestea se numără: frânarea automată de urgență (urbană/periurbană cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall).

Sistemul multimedia Media Control, disponibil în serie pe versiunile Essential și Expression, beneficiază de comenzi pe volan, cu afișaj al informațiilor media și al apelurilor telefonice pe tabloul de bord. Sistemul este dotat cu 2 difuzoare, conexiune Bluetooth, un port USB.

Disponibil ca dotare standard pe versiunea Extreme și opțional pe Expression, sistemul Media Nav Live oferă un ecran central de 10", care încorporează navigație conectată până la 8 ani, integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și hărți europene actualizate. Mai mult, oferă conectivitate Apple CarPlayTM și Android AutoTM, precum și două porturi USB.

În prima jumătate a anului 2021, Dacia a lansat Spring, primul model electric din gama sa. A înregistrat deja peste 140.000 de unități vândute, din care 61.803 au fost comercializate în cursul anului 2023 (+26,4% față de rezultatul anului precedent). Spring a ocupat în 2023 locul al treilea în Europa în clasamentul celor mai vândute mașini electrice către clienții persoane fizice.

Pe piața din România, în 2023 au fost înmatriculate 6.875 de unități de Dacia Spring, ceea ce echivalează cu peste 43% din totalul pieței VE.

BYD Yuan UP, SUV-ul electric cu preț de pornire de aproape 13.000 de euro

La sfârșitul lunii martie, compania chineză BYD a lansat SUV-ul electric Yuan UP. În doar trei de la lansare, au fost primite 20.000 de comenzi pentru noul vehicul electric. Cei mai mulți dintre clienți au fost atrași de prețul de pornire - echivalentul a 12.400 de euro. Primul SUV pur electric de mici dimensiuni bazat pe e-platforma 3.0 a BYD, Yuan UP măsoară 4310/1830/1675 mm și are un ampatament de 2620 mm, potrivit Carnewschina.

Modelul de bază este echipat cu o baterie de 32 de kilowați-oră ce oferă o autonomie de până la 301 kilometri. Motorul are 94 de cai putere și un cuplul maxim este de 180 Nm, ceea ce îi permite să accelereze până la 100 km/h în aproximativ 12 secunde.

Reîncărcarea bateriilor la un încărcător rapid de la 30 la 80% durează aproximativ 30 de minute, susține producătorul chinez.

În varianta de top, BYD Yuan UP vine cu un motor de 177 de cai putere și, în funcție de nivelul de echipare, ajunge să coste aproape 15.400 euro, pe piața din China.

BYD are un gama sa și modelul Seagull care are un preț de pornire de mai puțin de 10.000 de euro.

De asemenea, chinezii vor să lanseze un model pick-up electric pe piața din SUA, unde vor intra în competiție directă cu Ford și Tesla, potrivit CNBC.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din China, a anunțat că va construi o fabrică de automobile în Ungaria, partea a planului de extindere pe piața europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE