Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Călătoria cu mașina electrică, mai ușoară în Europa. Marile autostrăzi vor avea o stație de încărcare la fiecare 60 de kilometri

Statele UE vor fi obligate să instaleze stații de încărcare pentru mașinile electrice de-a lungul principalelor autostrăzi.

Până în 2026, ar trebui să existe o astfel de stație la fiecare 60 de kilometri, potrivit noilor reglementări europene.

Zeci de mașini electrice au mers sute, chiar mii de kilometri, de-a lungul Europei pentru a demonstra că astfel de călătorii lungi, principala provocare pentru acest tip de vehicule, sunt acum posibile.

Punctul de sosire a fost Bruxelles, unde a avut loc o reuniune a miniștrilor de transport din UE.

”A călători cu mașina electrică este întotdeauna o provocare puțin mai mare decât atunci când mergi cu o mașină obișnuită. Noi venim din România, am încercat pentru prima oară să nu ne facem niciun fel de planuri.

Așa încât am condus ca și cum ar fi fost o mașină normală, iar când bateria a ajuns la 20-30% am început să căutăm o stație de încărcare.”, a declarat Alexandru Teodorescu, șofer.

Mașinile electrice, încărcate la 300-400 de kilometri

Accesul la stațiile de încărcare a fost, de ani de zile, una dintre principalele probleme pentru mașinile electrice. Mașinile trebuie încărcate la fiecare 300-400 de kilometri, iar procesul durează în jur de 20 de minute.

Uniunea Europeană a decis recent interzicerea vânzării mașinilor cu motoare pe bază de combustie începând cu 2035. Astfel, Comisia trebuia să găsească alternative pentru mobilitate.

”Nu este o problemă rezolvată. Dar astăzi sărbătorim noile reglementări privind rețeaua transeuropeană de transport care obligă la amplasarea de stații de încărcare de-a lungul principalelor șosele.”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru Transport.

Până în 2036, fiecare autostradă din Uniunea Europeană va avea câte o stație de încărcare la fiecare 60 de kilometri. Datorită noilor reguli, călătoria cu mașinile electrice va fi mult mai ușoară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE