Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața mașinilor electrice și hibride este în cădere liberă. Vânzările au scăzut dramatic, la nivel mondial

Vânzările de automobile electrice și hibride au scăzut brusc, la nivel mondial, cu 26 la sută, în prima lună a acestui an, comparativ cu decembrie 2023, anunță producătorii în domeniu. Este o reducere semnificativă după o creștere constantă în ultimii ani. În total, au fost vândute 1,1 milioane de "mașini verzi".

Piața mașinilor electrice și hibride este în cădere liberă

Schimbarea de pe piață, potrivit analiștilor, a fost influențată de o serie de factori, printre care reducerea subvențiilor în mai multe state, reglementările mai stricte, vânzările sezoniere mai mici, dar și prețurile relativ mari la autoturismele electrice.

Industria a fost trasă în jos de evoluțiile modeste de pe trei piețe principalele, Franța, Germania și China. Cele două mari piețe europene au înregistrat scăderi de până la 50 la sută, iar în China, vânzările s-au restrâns cu 26 la sută.

Sandro Mesquita, director general Geneva International Motor Show: "În Europa, observăm o presiune mare din partea mediului politic pentru a promova vehiculele electrice. Cred însă că răspunsul pieței este puțin diferit. Observăm că există unele dificultăți în ceea ce privește adoptarea în masă a vehiculelor electrice din cauza infrastructurii, poate din cauza lipsei de informații cu privire la modul în care funcționează, dar și din cauza prețurilor, care reprezintă, de asemenea, o provocare. Așadar, aș spune că, pentru moment, observăm un mare impuls, dar vom vedea cum va evolua în următorii ani."

Între timp, la Geneva, după o pauză de patru ani, și-a deschis ușile unul dintre cele mai mai saloane auto din Europa, Geneva Motor Show. Prezența producătorilor mari este una modestă, comparativ cu cea de până la pandemia de COVID 19. Potrivit organizatorilor, în acest an, vor fi doar 15 premiere mondiale, față de peste 140 la ediția din 2019.

Sandro Mesquita, director general Geneva International Motor Show: "Am pregătit acest show de mai bine de un an. Și am trecut prin... a fost un adevărat rollercoaster. Am avut grupuri mari care s-au înscris și apoi și-au anulat participarea. Așadar, cred că aceasta este o imagine a situației din industrie."

Felix Page, editor Autocar: "Cred că mulți producători pun la îndoială valoarea saloanelor auto tradiționale în ziua de azi. Este foarte costisitor să participi la un salon auto."

Analiștii cred că această criza a vânzărilor de mașini electrice va fi una de scurtă durată și piața își va reveni. Producătorii sunt presați să-și sporească cheltuielie pentru vehicule electrice și hibrid, ca răspuns la limitele tot mai stricte stabilite de Uniunea Europeană în domeniul poluării.

De asemenea, mai mulți producători occidentali au anunțat pregătirea unor modele electrice ieftine, pentru a face față concurenței tot mai mari din partea grupurilor auto chineze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE