Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subvenția pentru cumpărarea unei mașini electrice, acordată diferențiat în funcție de salariu în Franța

Guvernul de la Paris a diminuat, marți, subvenția pentru cumpărarea de mașini electrice și hibride cu 20% în cazul persoanelor cu salarii mari. Măsura a fost adoptată pentru a nu fi depășit bugetul alocat pentru creșterea numărului vehiculele electrice, relatează agenția Reuters.

Prin decizia guvernamentală, valoarea subvenției scade de la 5.000 de euro la 4.000 de euro în cazul cumpărătorilor cu venituri anuale mai mari de 21.500 de euro, conform Capital.fr. În schimb, bonusul rămâne 7.000 de euro pentru gospodăriile cu venituri anuale mai mici de 15.400 de euro.

"Modificăm programul pentru a ajuta mai mulți oameni, dar cu mai puțini bani", a declarat ministrul Tranziției ecologice, Christophe Bechu, la postul de radio Franceinfo.

Precum alte Guverne, Franța a acordat diverse stimulente pentru cumpărarea de vehicule electrice, dar vrea, de asemenea, să se asigure că nu depășește bugetul de 1,5 miliarde de euro alocat în acest scop.

În timp ce subvenția guvernamentală pentru cumpărarea de autovehicule este redusă, multe Guverne regionale continuă să ofere subvenții suplimentare pentru vehiculele electrice, care, în cazul regiunii pariziene, pot varia între 2.250 și 9.000 de euro, în funcție de venitul fiecăruia.

Condițiile pentru a obține subvenția pentru cumpărarea unei mașini electrice în Franța

În schimb, condițiile de eligibilitate pentru accesarea noului bonus ecologic nu se schimbă în Franța. Poate fi cumpărată o mașină nouă, care să aibă un preț mai mic de 47.000 de euro și o masă mai mică de 2,4 tone, care să respecte criteriile de mediu, precum și condiția de a fi fabricată în Europa. De exemplu, Dacia Spring este exclusă din competiție, la fel ca și Tesla Model 3, MG4 sau Kia Niro, conform Capital.fr.

Cea mai recentă măsură vine după ce Guvernul de la Paris a oprit luni, pentru tot restul anului, un nou program de subvenționare a persoanelor cu venituri mici care închiriază o mașină electrică, după ce cererea a depășit cu mult planurile inițiale.

Franța nu este singura țară care a diminuat subvențiile pentru mașinile electrice, deoarece Germania a pus capăt prematur programului său în decembrie, după ce Guvernul a fost nevoit să își rectifice bugetul din cauza unei decizii a Curții Constituționale care afecta cheltuielile pentru tranziția ecologică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE