Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se printează 3D o ureche umană: ”Ne îndreptăm la ora actuală spre soluții personalizate în medicină”

Organe printate 3D, țesături extrase direct din paharele cu substanțe chimice sau nanoparticule folosite în tratamentele moderne împotriva cancerului - sunt câteva dintre tehnologiile și experimentele pe care le pot vedea astăzi și mâine vizitatorii festivalului dedicat chimiei, organizat la Universitatea Politehnica din București.

La unul dintre standuri, poate fi văzută o imprimantă 3D care poate printa un schelet dintr-un polimer special pe care, ulterior, specialiștii pot crește un organ din țesuturi umane. De asemenea poate printa scheletul necesar pentru a crește apoi în laborator o ureche. Este o tehnologie care este experimentală la nivel internațional.

Inginerii chimiști și cei cu preocupări în domeniul bioingineriei încearcă să rezolve problemele de mâine

Cristina Totașcă, prodecanul Facultății de Chimie: Este important pentru că, așa cum știm, inginerii încearcă să rezolve probleme. Asta e o modalitate prin care inginerii chimiști și cei cu preocupări în domeniul bioingineriei încearcă să rezolve probleme de azi și, mai ales, problemele de mâine cu care ne vom confrunta. Ne îndreptăm la ora actuală spre soluții personalizate în medicină și atunci avem nevoie de soluții personalizate la problemele pe care le avem.

Spre exemplu, dacă ne gândim la o ureche. În cazul unui accident pierdem pavilionul unei urechi, la ora actuală se folosește un implant în acest sens, dar nu seamănă neapărat cu cealaltă ureche pe care o avem. Este ideal să putem să imprimăm și să avem o ureche identică cu cea pe care am pierdut-o. Asta înseamnă medicină personalizată. Cu imprimanta 3D, este un proces mai rapid decât cel clasic, iar rezultatele obținute pe care le obținem sunt făcute cu materiale biocompatibile, organismul le acceptă mult mai ușor.

După ce scheletul este printat 3D, merge într-un mediu de cultură specific. Există posibilitatea creșterii unor celule pe suprafața acestui schelet și formarea organului, părții care a fost avariată.

Cât de departe suntem de momentul în care un astfel de tratament devine viabil

Cristina Totașcă, prodecanul Facultății de Chimie: La ora actuală, se fac studii care implică echipe complexe de medici, de bioingineri și ingineri chimiști care să producă și materialele care sunt compatibile cu organismul uman și să creeze obiectele pe care putem să creștem celule. Momentul de final e greu de apreciat, însă deja facem pași în această direcție. Pași importanți.

ChemistryFEST 2024 la POLITEHNICA București

POLI ChemistryFEST 2024 este organizat de POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, în perioada 12-13 aprilie. În aceste două zile, campusul universității se va transforma în epicentrul descoperirilor din domeniul chimiei, bioingineriei, sustenabilitǎții și nanoștiințelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE