Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar putea fi soluționată criza ostaticilor în războiul din Israel. 10 reprezentanți ONU au fost uciși. C. Diaconescu: "Nu se poate negocia cu Hamas"

Hamas joacă tare cartea ostaticilor, în războiul pe care l-a declanșat împotriva Israelului, pe 7 octombrie. Numărul de ostatici a crescut la 199, ceea ce face și mai dificilă misiunea armatei israeliene de a interveni terestru în Gaza. SUA joacă un rol extrem de important în acest moment, mai ales că există și cetățeni americani printre cei reținuți.

Hamas nu primește sprijin formal din partea statelor arabe

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: "Israelul se bucură se sprijinul întregii lumi libere, în special a SUA. Prezența militară, în scopul descurajării, în Meditarană, este una evidentă din partea SUA, dar în egală măsură, acest turneu în lumea arabă și convenirea unor teme, agende care, într-o formă sau alta, trebuie să fie agreate inclusiv cu Israelul, reprezintă un demers necesar prin care SUA își anunță leadershipul nu numai militar, ci și politico-diplomatic în zonă.

Ceea ce se încearcă este detașarea de componenta politică a situației palestiniene, a islamului, în general, de cea militară. Pentru că, din perspectiva SUA și nu numai, o acțiune militară în Fâșia Gaza, ca răspuns la actele teroriste împotriva Israelului, este clar necesară și normală într-o astfel de împrejurare.

Dar în egală măsură, componenta umanitară, în legătură cu cetățenii palestinieni, este o zonă pe care Blinken o ridică foarte sus pe agenda discuțiilor. Din punct de vedere al emisarului american, practic, semnalele publice - și de regulă acestea acoperă cam 20% din ce se discută și ce se convine - arată că toate statele arabe nu își doresc un fenomen de răspândire a acestei crize, ceea ce este foarte bine.

În egală măsură, Hamas nu primește sprijin formal din partea statelor arabe, dar preocuparea în ceea ce privește valul de refugiați, din perspectiva egipteană, este una extrem de serioasă. Mai mult, încălcarea liniilor de drept internațional este o linie roșie transmisă Israelului, așa cum și Biden a subliniat. Deci se încearcă o formă de echilibrare într-o lume extrem de complicată. Ce se întâmplă în Orientul Mijlociu niciodată nu rămâne în Orientul Mijlociu, este un subiect aproape sacrosanct, din punct de vedere al abordărilor politice și diplomatice. Rămâne de văzut cum se va găsi concret o formulă de compromis factual."

"Cu Hamas nu se poate negocia"

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: "Situația ostaticilor, scutul uman în această criză, reprezintă două subiecte foarte sus pe agendă, pentru că altfel, acțiunile militare israeliane, în mod clar, ar produce pagube civile semnificative și ar întoarce, până la urmă, emoția publică chiar împotriva israelienilor, ceea ce este total anormal față de bestialitățile cu care acest popor a fost confruntat în urmă cu aproape 10 zile.

O reacție calibrată, balansată, cu atenție în ceea ce privește situația ostaticilor (199, din care jumătate având dublă cetățenie, inclusiv americană, daneză, norvegiană, germană), nu poate lăsa indiferente statele care se implică politico-diplomatic în zonă. Deci clar aici Hamas în special trebuie să înțeleagă că nu se poate juca cu viețile acestor oameni, folosindu-i în scopuri militare, pe care le-a anticipat odată ce a atacat Israelul, știind că, din punct de vedere militar, nu va avea vreun succes. Doar din punct de vedere umanitar.

Și ONU a semnalat o problemă dezastruoasă, cel puțin cu 22 de spitale care pierdeau în câteva ore resursele fie pentru copiii aflați în incubatoare, fie pentru bolnavii din ATI. Pe de altă parte, Turcia, Egiptul s-au mobilziat, o coloană cu peste 100 de camioane cu ajutoare ar urma să intre în Fâșia Gaza, iar o parte din aceste ajutoare au fost deja confiscate de un așa-zis minister al sănătății care aparține de Hamas.

Este cu atât mai important să ne uităm nu numai spre israelieni când vine vorba de problemele umanitare. În acest moment, Hamasul controlează prin teroare teritoriile din Gaza, unde sunt peste 8 tabere de refugiați, fiecare având, înainte de această criză, cam 100.000 de palestinieni în fiecare tabără, care erau total dependenți de ajutorul extern. Accesul și gestionarea acestor ajutoare e foarte greu de făcut. Chiar ONU a pierdut în jur de 10 reprezentanți, au fost uciși în regiune. Deci nu se poate negocia cu Hamas, trebuie să fie constrânși într-o formă sau alta, cel puțin legat de propria populație pe care afirmă că o susțin."

Patriarhul Ierusalimului e dispus să fie luat el ostatic în schimbul eliberării copiilor

Patriarhul catolic al Ierusalimului, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, a spus că ar fi dispus să fie luat el ostatic în schimbul eliberării copiilor

Declarația sa a fost făcută după ce a fost întrebat de jurnaliștii italieni, prin videoconferință, despre acest subiect: "Sunt gata pentru un schimb, pentru orice, dacă acest lucru ar putea duce la eliberarea și aducerea copiii acasă. Nu e nicio problemă, eu vreu sută la sută să fac asta. Primul lucru care trebuie făcut este să încercăm să obținem eliberarea ostaticilor. Altfel, nu va exista nicio soluție de a opri escaladarea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE