Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas. Analist: „Guvernele au propriul lor interes de a folosi politic acest episod sau nu, în funcție de cum le dictează interesele”

Oana Popescu Zamfir, analist politic și director Global Focus, a fost întrebată la Euronews România, printre altele, despre ce rol mai are și ce poate rezolva diplomația în această situație de conflict, în cea de-a zecea zi a războiului Israel-Hamas.

„Diplomația joacă un rol foarte important, pentru că se întâmplă foarte multe lucruri în spatele ușilor închise”

Oana Popescu Zamfir, director Global Focus: „Diplomația poate să rezolve ceva extrem de important în momentul ăsta, anume cât de mult va escalada conflictul în afara granițelor Israelului și Fâșiei Gaza. Este explicația turneului pe care l-a întreprins Antony Blinken și, în clipa de față, pentru pentru Statele Unite, de exemplu, care întotdeauna sunt echivalate de lumea arabă cu Israelulul, pentru că se știe ce reacție privilegiată au, pentru că n-au cum să nu acorde sprijin Israelului în cazul de față. Orice fel de reacții anti-israeliene vor fi și reacții anti-americane, iar după episoadele Irak-Afganistan și toată pierderea enormă de reputație pe care o au Statele Unite în zona Orientului Mijlociu, de unde s-au și retras în mare măsură tocmai din cauza asta, este ultimul lucru de care au nevoie, mai ales că anul următor avem alegeri și nu știm în ce direcție se va îndrepta chiar Washingtonul”.

„Deci, în clipa de față, diplomația este foarte importantă pentru evitarea escaladării dincolo de orice control, vedeți demonstrațiile masive în Maroc, în Pakistan, în alte state arabe. Sigur că ele nu sunt pro-Hamas, sunt pro-Palestina, dar aceste diferențe nu se fac neapărat nici în mintea cetățenilor și Guvernele au propriul lor interes de a folosi politic acest episod sau nu, în funcție de cum le dictează interesele. Deci, lucrurile sunt extrem de explozive în momentul de față, ați discutat in extenso deja despre rolul și interesul Iranului, despre modul în care varii state din regiune ar putea să simtă că este un moment în care fie la presiunea străzii, fie folosindu-se politic de faptul că oamenii sunt în stradă, să aibă diverse reacții și asta să ducă la o spirală în care - având în vedere concentrarea de forță militară din zona Golfului Persic - Orientul Mijlociu - în general, lucrurile pot să scape foarte ușor de sub control”.

Cât de palpabilă ar fi escaladarea conflictului?

Oana Popescu Zamfir, director Global Focus: „Escaladarea conflictului nu o să fie palpabilă probabil decât cu puțin timp înainte. Tocmai de aceea diplomația joacă un rol foarte important, pentru că se întâmplă foarte multe lucruri în spatele ușilor închise. Cred că avem deja niște coordonate foarte clare, primul este: Israelul nu are de ales decât să dea un răspuns extrem de ferm. Dacă Israelul în momentul de față nu reușește și la nivel simbolic, și la nivel practic o victorie care să poată fi văzută neechivocă atât de propria populație, cât și de statele arabe inamice Israelului în zonă, atunci mesajul către proprii cetățeni este acela al al eșecului de a-i proteja, lucru care este vital în circumstanțele geopolitice ale Israelului și către statele din zonă că se poate repeta așa ceva, că pot folosi terorismul împotriva Israelului cu șanse reale de succes. Ăsta este primul pas care face ca o escaladare, adică o continuare a conflictului și o trecere la nivelul următor să fie, practic, inevitabilă. Acum, mai depinde cum o să arate această escaladare, cu ce victime, dacă ea se va întâmpla și asta încearcă SUA să se asigure, într-un mod controlat, în care totuși obiectivele vor fi strict militare, cu cât mai puține pierderi de vieți omenești, cu victorii tactice, cu reușite care să aducă un avantaj practic Israelului, fără să se urce la acel nivel simbolic politic în care deja lucrurile să nu mai țină de avantaj militar strategic în teritoriu, ci să țină de proiectarea forței politice și a capacității de descurajare reciprocă”

„Sper din suflet ca mesajul (n.r. lui Beniamin Netanyahu, din Parlament), să ajungă la Guvernul israelian, care nu este deloc unul moderat și că totuși lucrurile se vor menține în ordinea firească a lucrurilor în care armata va primi ordine cât se poate de concrete, cât și ordine despre limitele intervenției sale”.

„Nimic acolo nu e simplu și nimic nu este în alb și negru”

Dacă toată lumea e îmbrăcată în civili în Fâșia Gaza și unii dintre ei au și Kalashnikov, cum să fii precis?

Oana Popescu Zamfir, director Global Focus: „Foarte dificil, deja s-au întreprins demersuri în sensul ăsta. Tot ce am văzut zilele astea: posibilitatea evacuării, distribuirea de informații, de fluturași, către cetățeni. Lucrurile sunt extrem de complicate, nimic acolo nu e simplu și nimic nu este în alb și negru. Faptul că s-a făcut efortul asigurării capacității de evacuare - iată, am văzut - s-a lovit chiar de opoziția Egiptului, stat vecin, care are de gestionat propriile probleme de securitate. La fel, țările din jur, care adăpostesc refugiați palestinieni, să nu ne facem iluzii - foarte mulți, la nivel politic, plâng de milă fraților palestinieni, dar în taberele de refugiați, pe care le-am vizitat, de altfel, aceștia sunt ținuți ca animalele de foarte multe ori, să o spunem direct, nu au niciun fel de drepturi, sunt discriminați chiar în statele care îi găzduiesc”.

„Pe de altă parte, Hamasul a făcut asta dintotdeauna, s-a folosit de civili. E motivul pentru care nu vrea să-i lase să plece, nu au interesul să facă asta, pentru că știu că de câte ori Israelul va lovi o țintă Hamas - ținte care sunt distribuite printre civili - vor exista victime de partea civililor, iar asta va stârni revolta altor state arabe, condamnarea din partea Occidentului, deci Israelul va avea victorii tactice, dar riscă o pierdere la nivel de imagine”.

„Va fi ceva care va dura săptămâni sau luni de zile. Va fi dificil pentru Israel să obțină victorii - așa cum spuneam - lipsite de echivoc, extrem de clare - și care - în același timp - să nu ducă la escaladare, să nu ducă la un număr mare de victime”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE