Mamele sunt nemulțumite de decizia Guvernului de a le lua 10% din indemnziația de creștere a copilului. Costurile pentru îngrijirea unui bebeluș se ridică la câteva sute de lei pe lună, spun ele, cerând Guvernului să renunțe la această măsură.
Premierul Ilie Bolojan susține că suma este una infimă, raportat la costul serviciilor medicale de care beneficiază mamele.
De la 1 august, statul va reține 10% din indemnziația e creștere a copilului, indiferent de valoarea acesteia. Măsura face parte din efortul Guvernului de a reduce deficitul bugetar.
Până acum, mamele aveau acces la servicii medicale și primeau indemnizația fără să plătească contribuția la Casa de Asigurări de Sănătate.
Peste 150.000 de mame afectate de măsură
Măsura afectează peste 150.000 de mame care se află în prezent în concediu de creștere a copilului și toate femeile însărcinate din România. Alexandra a făcut un calcul estimativ și de la 1 august ar rămâne fără banii de scutece pentru o lună.
„Am muncit pentru banii aceștia. Nu mi se pare corect. Prima dată ar trebui să ia de la ei. Nu să ne afecteze pe noi. Asta nu mai încurajează natalitatea.”, spune Alexandra, o mamă.
„Sunt multe cheltuieli și atunci ei în loc să te ajute taie și din ce nu mai ai. Vorbim de 6-700 de lei cât vor ei să taie. IN 05.59 E dezastru. E greu. E din ce în ce mai greu.”, a declarat soțul Alexandrei, Claudiu.
„Cum să-l mai faci pe al doilea dacă deja îți taie 10 la sută de la primul?”
Părinții spun că oricum ajung să plătească din propriul buzunar pentru anumite servicii medicale, pentru care ar fi nevoiți să aștepte prea mult dacă ar merge în sistemul public.
„A trebuit sa fac două trei radiografii. M-am dus cu bilet de trimitere de la medicul de familie. M-am dus în martie, m-au programat în octombrie.”, a mai adăugat Claudiu.
„Nici nu am beneficiat încă de banii respectivi pentru ca vin și târziu. Și deja o să vină, probabil, afectați de 10 la sută. Ne gândeam să îl facem pe al doilea. Pai, cum să-l mai faci pe al doilea dacă deja îți taie 10 la sută de la primul?”, susține Andreea, o altă mamă.
Există deja mai multe petiții semnate de mii de mame care cer Guvernului să renunțe la tăierea indemnizației și să mențină asigurarea medicală gratuită.
Guvernul a promis că lucrează la măsuri care reduc beneficiile și cheltuilile din sistemul public, printre care reforma pensiilor speciale, reorganizarea companiilor de stat și combaterea evaziunii fiscale.