Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum pot fi despăgubiți șoferii care au mașini lovite de copacii căzuți după furtună

Nu este deloc ușor să fii despăgubit dacă un copac cade pe mașina personală în urma unei furtuni puternice. Primăria plătește daune doar în urma unor sentințe definitive și irevocabile pronunțate de către instanțe judecătorești. Nici CASCO nu garantează despăgubirea, ci doar în condiții speciale.

Oamenii își parchează, de regulă, mașinile pe locurile rezidențiale, în parcările publice sau chiar în locuri neamenajate. Indiferent de varianta aleasă, nu este simplu să fie despăgubiți în urma unor fenomene naturale extreme.

În cazul în care un copac cade peste o mașină parcată pe un loc rezidențial, șoferul mașinii poate să fie despăgubit doar dacă are CASCO și contractul prevede și clauza fenmomenelor naturale. Sau, poate da în judecată primăria, însă decizia instanței nu este întotdeauna în favoarea șoferului.

La solicitarea Euronews, Primăria Capitalei a răspuns că șoferii pot da în judecată administrația în urma unui astfel de incident, iar decizia finală este luată de instanță.

Șoferii susțin că arborii sunt un real pericol pentru mașini în momentul furtunilor, dar este o provocare să găsești locuri de parcare protejate, mai ales în orașele aglomerate.

"Este cam periculos, pentru că sunt foarte multe furtuni. Dacă îmi cade pe mașină, nu aș fi prea fericit. Mai bine o parchez într-un loc mai protejat", spune un șofer.

Nu toate societățile de asigurare CASCO încheie contracte care asigură plata după incidente provocate de fenomene naturale, cum sunt furtunile, de exemplu. De aceea, șoferii trebuie să citească atent contractele.

În Romania sunt încheiate în total aproximativ un milion de contracte de asigurare CASCO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE