Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, campioană la accidente grave de circulație. Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă CASCO a depăşit 500.000 lei

Publicat de: Euronews

Valoarea celor mai mari 10 daune plătite în 2021 de către asigurătorii din România în baza polițelor facultative CASCO a depășit 5 milioane de lei (circa 1 milion EUR), potrivit unei analize realizate la nivelul membrilor UNSAR.

Dintre acestea, cea mai mare despăgubire plătită a fost de peste 500.000 lei – și a fost achitată în urma unui accident rutier. Din Top 10 al celor mai mari despăgubiri plătite în baza acestui tip de asigurare, 6 au fost achitate ca urmare a producerii unor accidente rutiere, 3 din cauza unor incendii și 1 din cauza unei inundații.

La nivelul întregii piețe, despăgubirile totale plătite în baza polițelor CASCO s-au ridicat la peste 2 miliarde lei (aproximativ 410 milioane EUR), în creștere cu circa 10% față de anul anterior, arată datele oficiale ale ASF. În România, erau în vigoare la finele anului trecut puțin peste 1 milion de polițe facultative CASCO.

„În ciuda speculațiilor unei asociații care nu are competențe de specialitate și care pare a urmări să inducă un sentiment de neîncredere la nivelul societății vizavi de conceptul de asigurare, sistemul de asigurări auto este alături de români atunci când neprevăzutul se produce. Statisticile arată că asigurătorii din România au achitat, în medie, în fiecare zi a anului trecut, despăgubiri de peste 1 milion EUR pentru daunele CASCO și aproape 2 milioane EUR pentru daunele aferente polițelor RCA”, au declarat reprezentanții UNSAR.

Aceștia subliniază că orice fel de dezbatere publică cu privire la sectorul asigurărilor auto și la funcționarea instituțiilor asociative ale acestuia ar trebui să plece de la datele oficiale ale autorităților publice care au atribuții cu privire la piața asigurărilor, și nu de la speculațiile unor entități private interesate care pot induce opinia publică în eroare.

„În acest context dificil pe care îi traversăm, trebuie să dăm cu toții dovadă de responsabilitate. O asigurare este cu atât mai importantă acum”, au declarat reprezentanții UNSAR.

România, campioană la accidente grave de circulație

Accidentele rutiere costă anual statul român trei miliarde de euro, spune Comisia Europeană. Statisticile arată că în țara noastră au loc zilnic, în medie, cinci accidente grave de circulație. Astfel, România se află în topul țărilor UE în care se produc cele ai multe accidente rutiere. Din acest motiv, statul a început să deconteze cursuri de conducere defensivă.

Totodată, România se situează pe primul loc și în ceea ce priveşte numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021 (93 de decese la un milion de locuitori), conform unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene. Rata mortalităţii în România din această cauză este mai mult decât dublă faţă de media europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE