Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate Rusia să prezideze Consiliul de Securitate al ONU pe fondul războiului din Ucraina

Rusia a preluat pe 1 aprilie, președinția Consiliului de Securitate al ONU. Pe fondul războiului din Ucraina, s-a pus problema cum ar putea Rusia să supravegheze un organism menit să mențină pacea și securitatea internațională.

"Nu ar trebui să exagerăm importanța acestei poziții", a declarat Thomas Graham, membru al Consiliului pentru Relații Externe, pentru Euronews.

Consiliul de Securitate al ONU are 15 membri (țări), iar fiecare membru are un vot. În conformitate cu Carta Națiunilor Unite, toate statele membre sunt obligate să respecte deciziile Consiliului. Fiecare membru este pe rând președinte și se face o rotație în fiecare lună.

"Practic, președintele consiliului prezidează ședințele și se ocupă de o mare parte din munca administrativă, dar are foarte puțină putere de a influența deciziile reale pe care le ia consiliul", a explicat Graham.

Rusia a deținut președinția în februarie 2022

Ultima dată când Rusia a deținut președinția a fost în februarie anul trecut - luna în care a lansat o invazie la scară largă în Ucraina. Susținătorii Ucrainei și chiar parlamentarii doresc ca Rusia să fie dată afară din Consiliul de Securitate al ONU, dar Graham a spus că acest lucru este "aproape imposibil".

"Ar fi nevoie de un vot al Consiliului de Securitate, iar Rusia își păstrează dreptul de veto. Așa că acest lucru nu se va întâmpla", a explicat Thomas Graham.

O chestiune "de rutină"

Profesorul Andrew Macleod, de la Departamentul de Studii de Război al King's College din Londra, a declarat că este ironic faptul că Rusia deține președinția organismului ONU delegat să facă pace, exact în momentul în care Rusia este percepută de mulți ca fiind cea mai mare amenințare la adresa acestei păci.

"Ar putea părea o surpriză pentru oameni să realizeze că preluarea de către Rusia a președinției Consiliului de Securitate nu este mare lucru și este destul de rutină. Unul dintre adevărurile din afacerile internaționale este că, dacă unul dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate este implicat într-o parte sau alta a unui conflict armat [...], Consiliul de Securitate nu poate face nimic pentru a-l opri, deoarece își va exercita dreptul de veto, așa cum va face acum Rusia în cazul Ucrainei, cum ar putea face China în cazul Taiwanului și cum au făcut americanii în cazul Afganistanului și Irakului. Așadar, este o situație normală", a spus Andrew Macleod.

Ar putea Putin să câștige ceva din acest rol?

Graham a declarat că preluarea de către Rusia a președinției Consiliului de Securitate al ONU în această lună nu ar oferi Moscovei niciun avantaj în conflict.

"(N. red. Președintele rus Vladimir) Putin nu se va putea folosi acest lucru.

Toți membrii consiliului își păstrează în continuare dreptul de a vorbi la sesiunile consiliului și puteți fi destul de siguri că SUA și țările europene nu vor spune nimic pozitiv despre Rusia și despre ceea ce face în Ucraina sau poate în altă parte în lume, de altfel.

Dacă Rusia încearcă să introducă în consiliu vorbitori pe care SUA și alții îi consideră nepotriviți, există o modalitate prin care pot, pe probleme de procedură, cu doar nouă voturi, să împiedice Rusia să facă unele dintre lucrurile pe care ar putea dori să le facă", a explicat Thomas Graham.

ONU reînnoiește apelul de a pune capăt războiului din Ucraina

La 23 februarie, Adunarea Generală a ONU a cerut retragerea imediată a Rusiei din această țară, în conformitate cu Carta ONU.

În cadrul celei de-a unsprezecea sesiuni speciale de urgență, care a fost reluată, organismul mondial a adoptat o nouă rezoluție prin care se solicită încetarea războiului.

Rezultatele au fost 141 de state membre în favoarea rezoluției și șapte împotrivă: Belarus, Republica Populară Democrată Coreeană, Eritreea, Mali, Nicaragua, Rusia și Siria. Printre cele 32 de abțineri s-au numărat China, India și Pakistan.

Rusia intenționează să organizeze o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU la începutul lunii aprilie cu privire la ceea ce a declarat că este "situația reală" a copiilor ucraineni duși în Rusia, o problemă care a câștigat și mai mult în lumina reflectoarelor după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război legate de presupusa lor răpire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE