Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles Michel: UE „nu este naivă” în privința legăturilor tot mai strânse dintre Rusia și China

Uniunea Europeană nu este naivă cu privire la apropierea diplomatică dintre Rusia și China pe fondul războiului din Ucraina, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel. Relația tot mai strânsă dintre cele două state nu ar trebui să descurajeze Bruxelles-ul în viitoarele interacțiuni cu Beijingul.

„Suntem absolut convinși că este important ca Rusia să nu fie sprijinită de China. Nu sunt naiv. Știu că există legături strânse între China și Rusia. Dar, pe de altă parte, cred că, în aceste circumstanțe, este foarte clar că trebuie să relaționăm cu China, nu pentru că suntem de acord cu China, dimpotrivă, ci pentru că trebuie să ne apărăm interesele și să ne apărăm principiile”, a declarat Michel în exclusivitate pentru Euronews.

În interviul său pentru Euronews, Charles Michel și-a reafirmat sprijinul pentru planul de pace în 10 puncte propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care cere retragerea totală a trupelor ruse și restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional.

China nu recunoaște războiul din Ucraina

Propunerea lui Zelenski este în contrast puternic cu documentul în 12 puncte prezentat recent de China, unde problema terenurilor ocupate este evident absentă.

Planul chinez se referă la principiile dreptului internațional, dar evită să descrie războiul drept război sau invazie, vorbind în schimb despre o „criză”. De asemenea, solicită ridicarea „sancțiunilor unilaterale” și încetarea „mentalității Războiului Rece” – limbaj văzut ca o critică abia acoperită la adresa aliaților occidentali.

„Acest plan de pace nu este ceea ce credem noi. Credem în formula de pace propusă de președintele Zelenski, care se bazează pe Carta ONU, dreptul internațional și abordarea multilaterală”, a spus Charles Michel despre prezentarea Beijingului.

Președintele Consiliului European a descris drept „extrem de importantă” noua tranșă de ajutor militar aprobată săptămâna aceasta de miniștrii de externe și apărare ai UE, care include pentru prima dată un miliard de euro pentru achiziționarea comună de muniție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE