Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate fi convins Hamas să elibereze ostaticii și cine ar trebui să guverneze Fâșia Gaza: "Ascund armament sub moschei"

A trecut mai bine de o lună de la atacul grupării Hamas asupra Israelului, iar războiul încă nu s-a terminat, cu toate că armata IDF a pătruns în Fâșia Gaza. Între timp, dintre persoanele din Gaza, 103 români din cei 260 au primit permisiunea să plece.

În direct la Euronews România, un fost diplomat israelian, de origine română, Colette Avital, a explicat care este situația în ceea ce privește refugiații. Ea a dezvăluit cum poate fi convins Hamas să elibereze ostaticii. Chiar înainte de a intra în direct la Euronews, aceasta a fost surprinsă de o alarmă antiaeriană în Tel Aviv și a fost nevoită să coboare în adăpost.

C. Avital: "Avem 241 de persoane de la care nu avem nicio știre"

Colette Avital, fost diplomat israelian de origine română: "Știu că au fost depuse foarte multe eforturi și de Guvernul român și de ambasada de aici, care lucrează zi și noapte. O parte a ieșit, din ce am înțeles și sperăm că vor ieși și ceilalți, dar soarta lor poate este mai bună decât soarta deținuților israelieni.

Avem 241 de persoane de la care nu avem nicio știre, nu știm unde sunt, nu știm dacă mai trăiesc. Între ei sunt copii, un bebe de 8 luni, copii de 3, 4 ani, femei de 85 de ani. Nu știu ce fel de oameni sunt cei care au luat copii și femei ca ostatici.

Cel puțin oamenii din armată și prim-ministrul spun că, cu cât facem mai multă presiune asupra Hamasului, cu atât sunt mai multe șanse. Dar nu doar acesta este un mijloc. Lucrăm cu toată comunitatea internațională, acesta este unul dintre lucrurile pe care eu le fac în fiecare zi, ne adresăm tuturor țărilor.

Noi îi vrem pe toți înapoi, fără diferență dacă au și cetățenie română, sau engleză, sau franceză. Azi se împlinesc 32 de zile de când ei sunt acolo. Sunt familii care știu că au pierdut acolo pe cineva, în unele familii sunt mai mult de 12 persoane dispărute. Este un chin și pentru cei de acolo și pentru cei care au rămas aici și nu știu ce se întâmplă cu un fiu, o fiică, o bunică.

Întrebarea este cine are influență asupra Hamas. Știm că cine are influență sunt țările care le-au dat bani, care le-au înarmat, printre care Qatar, care le-a dat miliarde de dolari ca să le mențină și acești bani au fost utilizați pentru a fabrica sau a importa armament.

Știm că în spatele lor este și Iranul, cu care știți că noi nu putem discuta. Dar știu că și Iranul, și Egiptul, și alte țări încearcă să negocieze. Și noi cerem tuturor țărilor care au o influență să o facă. Dar mai ales Crucea Roșie Internațională să facă tot ce este în puterea lor, pentru că asta este și misiunea Crucii Roșii, legea le dă posibilitatea să o facă. Din câte am înțeles, cu toate presiunile acestor organisme internaționale, nu se întâmplă nimic."

C. Avital: "Sunt declarații regretabile ale lui Guterres"

Colette Avital a comentat și declarațiile secretarului ONU, Antonio Guterres, care a spus că "atacul Hamas nu a venit din senin".

Colette Avital: "Cred că sunt declarații regretabile (n.r.: declarațiile lui Antonio Guterres), nu sunt obiective. Poate trebuie să-i amintim domnului Guterres, pe care îl cunosc personal de când am fost ambasadoarea Israelului în Portugalia, că este un om care cunoaște istoria poporului evreu și am fost foarte surprinsă de aceste declarații. Pentru că nu se poate face o simetrie, nu există niciun fel de scuză pentru atrocitățile comise de Hamas".

Palestinienii se plâng că nu au fost lăsați să-și creeze un stat propriu, așa cum au cerut de mulți ani. În schimb, aceștia ar fi folosit ajutoarele primite pentru a-și construi o armată. În plus, Colette Avital spune că militanții Hamas se folosesc de moschei și spitale pentru a-și ascunde armamentul.

Colette Avital: "Fâșia Gaza este liberă de 17 ani, noi nu mai suntem acolo, ne-am retras, le-am dat cheile, le-am spus să facă ce vor. Puteau să aibă astăzi un stat, nimeni nu i-a împiedicat să facă un stat. În loc de asta, au preferat să facă un fel de bază militară armată, dar armată în așa fel încât, după o lună de lupte, încă nu am reușit să terminăm armamentul lor pe care ei îl ascund sub moschei și sub spitale.

Sunt imagini de 40.000-50.000 de persoane care s-au întrunit lângă spitalul Shifa pentru că știu foarte bine că Israelul nu va bombarda un spital. Acesta e singurul argument valabil pe care pot să vi-l dau, diferența între Israel și alte țări din lume, pentru că Israelul a avertizat populația, le-a spus: 'ieșiți că noi trebuie să ne ocupăm de Hamas'. Și vedeți că oamenii ies și intră într-o zonă în care noi sperăm că vor fi protejați. Deci Hamas ar fi putut să facă un Monaco în Fâșia Gaza, dar a preferat să facă altceva. Sperăm, inclusiv populația palestiniană, că ne vom debarasa de această organizație armată."

Fâșia Gaza ar putea avea o guvernare internațională

Deși armata IDF a pătruns în Gaza, finalul războiului însă nu se întrevede. Totuși, au existat numeroase voci internaționale care s-au întrebat cine ar trebui să guverneze Fâșia Gaza după finalul războiului.

Colette Avital: "Nici noi nu știm cine va administra Fâșia Gaza, sunt mulți oameni care fac planuri, credem că ar fi trebuit să fie Autoritatea Palestiniană care să ocupe, dar Autoritatea știm că astăzi nu are putere, este slăbită. Deci și comunitatea internațională va trebui să se implice. Poate o perioadă de 10-15 ani, un fel de guvernare internațională, nu știm, și noi explorăm, ne gândim la asta. Dar și cetățenii din Gaza trebuie să aibă odată posibilitatea de a trăi în pace.

Oamenii care au fost răpiți și omorâți lângă graniță au fost oamenii care intrau în fiecare zi și duceau oameni și copii din Gaza în spitalele israeliene, erau oameni pașnici. Nu avem alt gând decât de a trăi în pace cu acești oameni, dar cu un fel de guvernare care ar putea să trăiască lângă noi. Și dacă ar fi trăit lângă noi, ar fi avut posibilitatea de a a-și dezvolta regiunea lor, așa cum foarte mulți israelieni au vrut să ajute."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE