Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O așteptare grea și multă incertitudine. Românii speră să iasă azi din Fâșia Gaza: „Sunt cu familia, soțul și doi copii. Mare lucru nu avem / Haine, atât”

Cei 103 români care ar trebui să fie evacuați azi din Fâșia Gaza așteaptă de 6 ore să intre în Egipt. E timp prețios pentru ei, pentru că punctul Rafah a fost deschis astăzi doar până la ora locală 14:00.

Românii aflați încă pe teritoriul palestinian au declarat că nu știu dacă vor reuși să treacă astăzi granița.

Sunt familii cu copii, care au aflat aseară târziu în noapte, că la prima oră a dimineții vor trebui să fie la punctul de trecere a frontierei. Au plecat cu ce aveau pe ei, iar acum așteaptă să scape de război. Alți 160 de români cu dublă cetățenie rămân în Gaza.

Daniela Abu Fesefes: „De dimineață am ajuns aici, până acum - nimic. Deocamdată, așteptăm. Ni s-a spus să fim la ora 8 la granița cu Egiptul, în punctul de frontieră din Gaza. Am ajuns, dar până acum nimeni nu ne-a chemat... Nu știu, cred că sunt o sută de familii, până acum”.

„Azi-noapte, la ora 11, Consulatul Român din Tel Aviv... ne-a sunat domna Carmen și ni s-a spus că cei care suntem înscriși pe listă să fie prezenți la punctul de frontieră din Gaza, între Egipt și Gaza.

Româncă aflată în Fâșia Gaza: „Sunt cu doi copii și soțul. Am părăsit casele și mare lucru nu avem”

Gabriela Diana-Shaikha: „Pe mine m-au sunat prietenele mele azi-noapte. M-au sunat fetele și mi-au spus că dimineață trebuie să fim la graniță, atâta tot... Încă nu am intrat în postul de control, așteptăm să ne strige. Acum, nu știu - reușim să ieșim astăzi, ne întoarcem înapoi, venim mâine... asta încă nu știu. Deocamdată, așteptăm. Sunt cu familia, doi copii și soțul”.

„Timpul a fost foarte scurt. Oricum, suntem plecați, am părăsit casele noastre și oricum, mare lucru nu avem... haine, ce am apucat să luăm. Nu știm, noi încă așteptăm pe partea palestiniană”.

103 cetățeni români ar trebui să fie evacuați astăzi din Fâșia Gaza, potrivit MAE.

Ei vor ajunge în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Ulterior, se vor deplasa către Cairo, iar de acolo vor fi aduși în țară cu avionul. Echipe consulare mobile vor ajuta la evacuarea rapidă a românilor. Punctul Rafah a fost deschis astăzi doar între orele 10 și 14, ora locală, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Israel.

MAE: „Criteriile de selecție aparțin exclusiv Israelului-Egiptului”

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a declarat la Euronews România că toate criteriile de selecție a românilor care ies sau rămân în Fâșia Gaza aparțin exclusiv statelor Israel și Egipt.

Radu Filip: „Este un proces în curs. Modul în care au ieșit cetățenii a fost în etape. În ceea ce îi privește cei aproximativ 260 de cetățeni români care ne-au solicitat sprijinul în vederea evacuării, dintre aceștia, autoritățile israeliene și egiptene au dat permisiunea pentru tranzitarea unui număr de 103 cetățeni români”.

„Noi continuăm demersurile ca și până acum”.

Radu Filip a mai spus că au fost solicitări din partea românilor din Fâșia Gaza inclusiv pentru medicamente și că pentru ceilalți români, cei care mai rămân în regiunea palestiniană, este nevoie în continuare de multă răbdare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE