Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum arată primele imagini generate de activitatea cerebrală umană cu ajutorul inteligenței artificiale. Descoperirea cercetătorilor japonezi

Oamenii de știință din Japonia au reușit să creeze în premieră imagini cu obiecte și peisaje generate de activitatea cerebrală umană, cu ajutorul inteligenței artificiale, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

O echipă de cercetători a Institutului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Cuantică (QST) şi din cadrul altor organizații a produs imagini brute ale unui leopard, cu gură, urechi şi un model cu pete, precum şi obiecte, precum un avion, cu lumini roşii aprinse şi aripi, conform agenției agenţia Kyodo.

Primele imagini generate de activitatea cerebrală umană cu ajutorul inteligenței artificiale. Cum funcționează tehnologia

Cercetătorii japonezi susțin că tehnologia denumită ”decodare a creierului” permite vizualizarea conținutului perceptiv, bazat pe activitatea cerebrală. Descoperirile făcute în cadrul studiului ar putea fi aplicate în domeniul medical şi al asistenţei sociale.

Pe durata cercetării, participanţilor le-au fost prezentate 1.200 de imagini cu obiecte şi peisaje, iar relaţia dintre semnalele creierului lor şi imagini a fost analizată cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică.

Ulterior, aceleași imagini au fost introduse într-un sistem bazat pe inteligență artificială generativă, pentru a cerceta corespondenţa lor cu activitatea cerebrală.

Oamenii de știință japonezi spun că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a dezvolta dispozitive de comunicare şi pentru a înţelege mecanismele cerebrale din timpul halucinaţiilor şi al viselor.

Kei Majima, cercetător în cadrul QST, a explicat că oamenii de știință s-au folosit de microscoape şi de alte dispozitive pentru a putea vedea o lume ce nu poate fi văzută cu ochiul liber. Cu toate acestea, ei spun că nu au reuşit să pătrundă în mintea unei persoane.

De asemenea, el a evidențiat că, prin această tehnologie, oamenii au putut privi, în premieră, în interiorul minţii unei alte persoane.

Descoperirile au fost publicate recent în ediţia online a jurnalului ştiinţific Neural Networks.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE