Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a ajuns coaliția PSD-PNL la candidați separați la Primăria Capitalei. Analiza unei nopți furtunoase

Coalița PSD - PNL a renunțat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei. Potrivit unor surse politice, Gabriela Firea va candida din partea social - democraților, iar Sebastian Burduja va intra în cursă sub sigla PNL.

Decizia a fost luată luni noapte după aproape 14 ore de discuții între liderii celor două partide și după ce presa a relatat că medicul Cîrstoiu este cercetat pentru incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate.

Prestația cel puțin modestă a fostului candidat Cătălin Cîrstoiu a împărțit electoratele celor doua partide, spun surse pentru Euronews România. Drept urmare, pe parcursul celor 14 ore de ședință, coaliția a analizat mai multe variante de lucru, inclusiv cea enunțată în aceste zile de către liderii PSD și PNL, aceea a continuării cu strategia unui candidat comun la Primăria Capitalei, dar venirea cu un candidat asumat, cu carnet de membru de partid.

Ce scenarii au analizat PSD și PNL

Această situație însă a dat peste cap toate calculele pentru că au venit cu mai multe scenarii. Un scenariu ar fi fost cel cu posibilitatea de a veni fie cu un liberal, fie cu un social-democrat cu vizibilitate și notorietate foarte mare cum ar fi spre exemplu Mihai Tudose sau Sorin Grindeanu de la PSD sau Rareș Bogdan de la PNL.

Au constatat însă că dacă s-ar veni cu astfel de nume, electoratul social-democrat de exemplu ar fi sancționat la vot și ar fi migrat și susținut candidatura lui Cristian Popescu Piedone. Dacă se venea cu Sorin Grindeanu ca propunere sau Mihai Tudose, electoratul PNL și-ar fi îndreptat voturile către Nicușor Dan.

De asemenea, s-a analizat și venirea unor propuneri de persoane mai puțin cunoscute, inclusiv din propriile partide, de exemplu actualul vice-primar al Capitalei Sebastian Bujduveanu sau parlamentarul Gheorghe Zamfir. Au constatat că electoratul ar putea vedea prin aceste numiri de fapt un semnal că PSD-PNL vin cu un ”candidat iepuraș”, situație în care s-ar fi putut să beneficieze tot Cristian Popescu Piedone.

Așa că au renunțat rând pe rând la aceste soluții, au fost nevoiți să renunțe și la posibilitatea să se vină cu Gabriela Firea sau Sebastian Burduja, primii în sondaje ca posibili candidați comuni pentru că se confruntau cu aceleași situații.

Burduja a renunțat și a spus că nu vrea să contribuie la ascensiunea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, în timp ce firea susținea luni dimineață că este o candidatură tardivă.

Într-un final au renunțat la ideea unui candidat comun și au considerat acest lucru a fi contraproductiv și au revenit la o soluție de compromis, adică la candidați separați doar pentru Primăria Capitalei, și anume Gabriela Firea(PSD) și Sebastian Burduja (PNL), dar s-a păstrat ideea candidaților comuni la sectoare, dar și o listă de consilieri comuni, candidați la viiotrul consiliului general al București.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE