Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Croația se alătură statelor UE în care partidele naționaliste sunt în ascensiune. Extrema dreaptă face parte din noul Guvern

Croația are un nou guvern de coaliție din care face parte și o formațiune de extremă dreapta. Astfel, statul balcanic devine un nou membru al Uniunii Europene în care influența partidelor extremiste este în creștere. Țările europene se confruntă în prezent cu o ascensiune rapidă a popularității partidelor naționaliste și de  extremă dreapta, chiar în preajma alegerilor europarlamentare din luna iunie.  

Ascensiunea extremei dreapta

Cabinetul de miniștri va fi condus, pentru al treilea mandat consecutiv, de către Andrej Plenkovic, liderul Uniunii Democrate Croate. Șeful guvernului a declarat că se va axa pe continuarea creșterii economice și modernizarea țării.

Andrej Penkovic, prim-ministrul Croației: „Ne dorim o Croație de succes, prosperă, echitabilă și durabilă. Acestea sunt mesajele noastre fundamentale și baza politicilor pe care le vom pune în aplicare. Viziunea noastră despre o Croație de succes se bazează pe politici fiscale responsabile, pe o fundație macroeconomică sănătoasă, pe o creștere economică puternică și sănătoasă, pe un mediu de piață favorabil, pe o educație de calitate, pe investiții semnificative în știință și inovare și pe promovarea digitalizării exporturilor.”

La alegerile parlamentare de la mijlocul lunii aprilie, partidul premierului nu a obținut suficiente voturi pentru a forma independent guvernul. Prin urmare, susțin analiștii politici, noua coaliție cu formațiunea naționalistă „Patria” riscă să fie una destul de instabilă.

Ascensiunea extremei dreapta plasează Croația în grupul țărilor europene în care partidele naționaliste au acces la guvernare, printre care se numără Ungaria, Slovacia, Țările de Jos și Italia. Extrema dreaptă se bucură de popularitate în creștere și în cele două mari economii ale Uniunii Europene – Germania și Franța. 

Cele mai recente sondaje arată că partidele extremiste ar putea să obțină suficiente voturi la alegerile europene din iunie pentru a putea crea un grup în viitorul Parlament European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE