Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză politică în Italia: Mario Draghi încearcă să își clădească o nouă majoritate

Premierul italian, Mario Draghi are câteva zile la dispoziție pentru a-și reclădi majoritatea în Parlament. Dacă nu se va găsi o soluție pentru ca actualul guvern să continue, președintele Sergio Matarella ar putea dizolva Parlamentul şi convoca alegeri anticipate, care ar putea avea loc în septembrie.

Sunt zile de incertitudine politică în Italia, din cauza crizei politice declanșate de Mișcarea populistă 5 Stele. Premierul Mario Draghi, a cărui demisie a fost respinsă de președinte, își numără voturile ca să vadă dacă mai poate câștiga încrederea Parlamentului. Italienii sunt însă obosiți de certurile politice.

Ce spun cetățenii italieni

„Acest guvern nu a fost ales de nimeni. Am avut guverne conduse de tehnocrați, de 30 de ani încoace. Ar trebui să facem un singur lucru: să se convoace alegeri, cine câștigă, guvernează. Trebuie să avem republică prezidențială, e inutil să spun mai multe”, transmite Delio Barbati, locuitor al Romei.

„În acest moment de criză mondială este inacceptabil să ajungem într-o astfel de situație. Trebuie ca acești oameni să ajungă la o înțelegere și să amânăm criza, până la sfârșitul verii, după război”, spune Corrado Della Vista, locuitor al Romei.

Dacă se ajunge la alegeri anticipate, potrivit unor sondaje de opinie, acestea ar putea fi câștigate de extrema dreaptă, deși nu ar fi singura beneficiară.

„Partidele de dreapta sărbătoresc după ultimele evoluții. Ele sunt principalele câștigătoare, bineînțeles, Meloni, dar într-un fel și Salvini și Berlusconi. Asta pentru că actuala criză le-a dat un nou orizont de negociere. Deci, dacă actualul guvern rămâne, vor avea mai mult spațiu de manevră și vor câștiga mai multă putere. Dacă guvernul se prăbușește, vor fi alegeri anticipate, dar nu ele vor fi creat această situație de instabilitate”, spune Giovanni Orsina, analist, decanul Şcolii de Guvernare Luiss.

Înainte de a se prezenta, miercuri, în fața Parlamentului, Draghi va încheia cu Algeria, pe 18-19 iulie, un acord istoric de furnizare de energie, care va pune capăt dependenței de gazul rusesc, un as în mânecă ce i-ar putea pune într-o lumină proastă pe cei care votează împotriva guvernului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE