Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză politică în Italia: Premierul Mario Draghi a demisionat. Președintele nu îi acceptă demisia

Italia intră într-o perioadă complicată. Premierul Italiei, Mario Draghi, a demisionat, joi seară, apreciind că nu mai poate duce la îndeplinire programul de guvernare. El a pierdut susținerea Mișcării 5 Stele, care face parte din coaliția de guvernare, dar este susținut, în continuare, de președintele Italiei, care nu i-a acceptat demisia.

Mario Draghi a anunţat, în Consiliul de Miniştri, că va demisiona din funcție.

„În discursul meu, în Parlament, am spus întotdeauna că executivul merge înainte doar dacă ar exista o perspectivă clară de a putea duce la îndeplinire programul de guvernare în care forțele politice și-au dat votul de încredere. Aceste condiții nu mai sunt îndeplinite”, a spus Draghi.

Știrea inițială

Guvernul condus de Mario Draghi se confruntă joi cu un vot crucial în Senatul italian, unde va fi votată o moțiune de cenzură pentru demiterea acestuia.

Partidul condus de Giuseppe Conte, Mișcarea Cinci Stele (M5S), care face parte din coaliția de guvernare, a anunțat deja că nu va fi prezentă joi la votul moțiunii de cenzură din Senat, care este legat de niște propuneri legislative care ar ajuta italienii să suporte criza economică, potrivit euronews.

Dacă se va materializa, decizia M5S va pune punct, practic, coaliției de guvernare condusă de Draghi, care este formată din șapte partide, având în vedere că și alte formațiuni politice și-au anunțat ieșirea de la guvernare, în cazul în care M5S nu va vota pentru susținerea guvernului.

Inclusiv premierul Mario Draghi a declarat, săptămâna aceasta, că nu va fi în fruntea unui guvern din care nu face parte și partidul lui Comte, potrivit France24.

Care sunt originile neînțelegerilor din coaliția lui Draghi

Învestit pe data de 13 februarie 2021, guvernul care îl are în frunte pe Mario Draghi are la bază o coaliție de unitate națională, format din șapte partide, atât de stânga, cât și de dreapta, printre care se numără și formațiunea populistă M5S.

De câteva săptămâni, însă, conducerea M5S se plânge de prioritățile guvernului și solicită un ajutor financiar „mai generos” pentru familiile și  afacerile afectate cel mai grav de costul mare la energie. De asemenea, formațiunea vrea continuarea oferirii unui salar garantat pentru persoanele care nu pot să-și găsească un loc de muncă.

Draghi a încercat ulterior să răspundă acestor critici, însă a clarificat că nu va acționa pe baza unor ultimatumuri, în contextul în care M5S a indicat că e gata să părăsească guvernarea, dacă Draghi nu ar implementa cererile lor.

Partidul de centru dreapta Forza Italia, care a avut rezultate bune în ultimele alegerile locale și administrative recente și este, în prezent, pe primul loc în intenția de vot a italienilor (22,9%), a anunțat că alegerile anticipate ar fi singura soluție în situația în care senatorii M5S s-ar abține de la susținerea propriului guvern.

Președintele M5S, Comte a insistat că încă îl susține pe Mario Draghi și că ar lucra pentru a găsi soluții la cererile pe care le are partidul său.

„Am cerut schimbări în interesul exclusiv al cetățenilor”, a afirmat Comte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE