Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia impune o limită de 25 grade Celsius pentru aerul condiționat, pe fondul crizei din Ucraina

Școlilor și birourilor publice din Italia li se va interzice să își seteze aerul condiționat la orice setare mai mică de 25 grade Celsius. Decizia are drept scop să ajute țara să evite criza energetică intensificată de războiul din Ucraina.

Criza din Ucraina forțează raționalizarea energiei

Denumită „termostat de funcționare”, schema de raționalizare a energiei este menită să ajute țara să își reducă dependența de gazul rusesc. Deși încă nu este lege, comitetul guvernamental de mediu și afaceri a aprobat acest amendament la Decretul energetic al Italiei.

Ministrul Administrației Publice, Renato Brunetta, a spus că noile reguli ar putea economisi între două și patru miliarde de metri cubi de gaz în 2022 - aproximativ aceeași cantitate ca consumul mediu anual de gaz a 2,7 milioane de case.

„Vrem să avem liniște sau vrem să avem aer condiționat pornit?” a întrebat premierul Mario Draghi la începutul lunii aprilie. Draghi a mai sugerat că oprirea sistemelor de aer condiționat și de încălzire ar putea fi una dintre modalitățile de reducere a consumului de energie în timpul crizei actuale.

Italia importă 95% din gazul pe care îl folosește și 40% din acesta provine din Rusia. De la invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, a căutat opțiuni alternative, inclusiv noi acorduri pentru importul de gaze din Angola, Algeria și Republica Congo.

Pe 21 aprilie, miniștrii au declarat că Italia va putea să pună capăt dependenței de gazul rusesc în termen de 18 luni, după ce au declarat anterior că ar putea dura până la doi ani.

Care sunt noile reguli privind aerul condiționat în Italia?

Regulile au intrat în vigoare la 1 mai și vor dura până la 31 martie 2023, potrivit rapoartelor cotidianului italian Corriere della Sera. În prezent, autoritățile locale pot preciza în ce luni din an se pot folosi sistemele de încălzire și răcire - dar nu și temperatura. Noul amendament ar schimba acest lucru.

Pe lângă limitarea aerului condiționat la 27 grade în timpul verii, încălzirea în clădirile publice nu ar putea fi setată peste 19 grade în timpul iernii. Există o marjă de două grade pe ambele părți, ceea ce înseamnă că, în Italia, clădirile publice nu vor fi răcite sub 25 grade sau încălzite peste 21 grade.

„Termostat de funcționare” include până acum școli, oficii poștale și alte clădiri guvernamentale din țară. Amenzile ar putea varia între 500 și 3.000 de euro pentru cei care nu se conformează, dar nu este încă clar cum vor fi aplicate aceste limite de temperatură.

De asemenea, regulile nu se aplică spitalelor sau caselor de bătrâni, dar guvernul speră că exemplul lor va fi urmat de către companiile private pentru a sprijini efortul de economisire a energiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE