Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea opri furnizarea de gaze către statele care refuză să plătească în ruble. Cum răspunde UE

Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ''un răspuns coordonat'', a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Reacția UE apare în contextul în care Kremlinul a amenințat direct UE că sistarea gazelor poate viza toate statele care nu plătesc în ruble.

''Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate'', a reacţionat ea pe Twitter.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, deoarece aceste două ţări – membre ale Uniunii Europene şi NATO – nu au efectuat plăţi în ruble.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti, mai precizează Agerpres.

Cum se va coordona UE în eventuaalitatea sistării furnizării de gaze

''Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană'', a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

''Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate'', a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ''chiar în acest moment''.

Şefa executivului UE a calificat drept ''nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală'' a livrărilor.

''Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz'', a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Rusia nu recunoaște că foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a respins acest lucru, declarând reporterilor că "Rusia a fost şi rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi şi rămâne angajată faţă de obligaţiile contractuale.", relatează Reuters, citat de Agerpres.

El a refuzat să spună câte ţări au fost de acord să schimbe plata pentru gaz în ruble, în conformitate cu un decret emis luna trecută de preşedintele Vladimir Putin, care a afirmat atunci că gazul către ţările ''neprietenoase'' care refuză plata în ruble va fi tăiat.

"Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească sub noul sistem, atunci decretul preşedintelui bineînţeles că se va aplica", a declarat Peskov.

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderi bugetare dacă ţări europene ar refuza să plătească pentru gaz în ruble, Peskov a spus: "Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prevăzute şi au fost luate măsurile necesare.", mai notează sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE