Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de combustibil în Ungaria. Șoferii au început să își facă stocuri de motorină și benzină

Publicat de: Euronews

Unele benzinării din Ungaria vând combustibilul cu porția, după ce șoferii au început să își facă stocuri de motorină și benzină. Prețurile combustibililor produși în Ungaria sunt plafonate de guvernul de la Budapesta, dar măsura va expira la sfârșitul anului. Șoferii vor să profite de ultimele zile cu benzină mai ieftină, iar cea mai mare companie petrolieră nu a mai putut face față cererii.

La o benzinărie dintr-un oraș aflat la 30 de kilometri de Budapesta, șoferii pot cumpăra doar doi litri de combustibili la preț redus.

Lasklo Gepesz, proprietarul unei benzinării: „Am introdus aceste restricții pentru a nu fi nevoiți să închidem benzinăriile. Astfel, rezervele pe care le mai avem pot fi întinse cât mai mult posibil. Unele benzinării vor oferi un litru, unele oferă doi litri, iar în unele locuri sunt mai generoși și dispuși să ofere chiar cinci litri.”

Benzina și motorina s-au scumpit peste tot în lume

Benzina și motorina s-au scumpit peste tot în lume, dar Guvernul de la Budapesta a plafonat prețurile combustibililor produși în Ungaria la echivalentul a 1 euro și 17 de cenți.

Lasklo Gepesz, proprietarul unei benzinării: „Celălalt efect al plafonului de preț este că lucrurile care sunt ieftine se epuizează mai repede. Oamenii cumpără combustibil de parcă mâine nu vor mai găsi deloc. Consumul de combustibil al țării a crescut cu 20 – 25% față de anul trecut, știm din statisticile oferite de principalul furnizor. Compania nu poate acoperi această cerere.”

Plafonul stabilit pentru prețul motorinei și benzinei vândute în Ungaria expiră în 31 decembrie. Autoritățile spun că termenul ar putea fi prelungit doar dacă cel mai mare furnizor de combustibil va face față cererii.

Gergely Gulyas, șeful biroului prim-ministrului Ungariei: „Ungaria a reușit să mențină limita de preț pentru motorină și benzină, deoarece am putut produce combustibil la nivel local. Dacă nu putem și dacă trebuie importat combustibil, atunci evident că prețul de import este mult mai scump, deci întrebarea este cât timp putem furniza benzină și motorină.”

La fel de greu se găsesc și combustibilii din import. Aceștia se vând la un preț neplafonat, care acum este în jur de 1 euro și 70 de cenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE