Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biocombustibil din surse inedite. O companie italiană produce biogaz din deșeurile vacilor

Criza energetică și apropierea iernii îi determină pe europeni să găsească idei inovatoare pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire, dar și să mențină costurile la combustibili scăzute. Este și cazul unei afaceri de familie din Italia, care a deschis o benzinărie alimentată cu biogaz, produs din deșeurile celor 600 de vaci pe care le dețin.

Producerea de energie și de combustibil auto din deșeuri de animale este o idee relativ nouă, dar acest lucru se întâmplă în această fermă de lângă Piacenza, în nordul Italiei. Aici, 600 de vaci produc o cantitate importantă de lapte, dar deșeurile lor sunt folosite pentru a-i ajuta pe șoferi să-și reducă drastic costul combustibilului pentru autovehicule. Inițial dedicată creșterii animalelor, vacanțelor la fermă și vânzării de produse lactate, proprietarii acestei afaceri de familie au decis să-și dezvolte proiectul un pas mai departe.

Nicoletta Cella, proprietar de fermă și benzinărie: „În ultimii ani, am demarat un proiect care ne permite să producem energie regenerabilă și să avem o economie circulară reală. Adică, putem produce energie din reziduuri și deșeuri animale, precum și din subproduse agricole”.

Luca Palamara, jurnalist Euronews: „Cine ar fi crezut: vacile îi ajută pe oameni să depășească criza energetică și o fac în cel mai neașteptat mod. Deja le bem laptele și le mâncăm carnea, dar acum folosim și deșeurile lor, pentru a obține combustibil ieftin pentru mașinile noastre”.

În spatele fermei, o structură specifică extrage biometanul din deșeurile animale și îl transportă în fața stației, unde clienții așteaptă să achiziționeze combustibil ieftin. Procesul se desfășoară direct de la producător la consumator, prin câțiva metri de conductă. Automobiliștii pot obține aici un plin de benzină la prețul de 1,39 euro pe litru, ceea ce reprezintă aproximativ cu o jumătate de euro față de prețurile actuale.

Nicoletta Cella, proprietar de fermă și benzinărie: „Noi producem combustibil bio-sustenabil din deșeurile animale, iar ideea ca noi, o companie agricolă, să putem introduce acest combustibil în sistemul de transport este extrem de satisfăcătoare la nivel personal”.

Benzinăria a fost deschisă în februarie, cu câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ce a provocat creșterea bruscă a costurilor energiei și a combustibilului. Dar aici au găsit o modalitate durabilă de a lupta împotriva crizei, de la fermă la pompă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE