Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța ar putea legaliza folosirea uleiului de gătit drept combustibil

Săptămâna trecută, parlamentul francez a votat un pachet de măsuri de 20 de miliarde de euro ca răspuns la creșterea inflației și la posibilele penurii de energie din această iarnă. Deși proiectele de lege trebuie să treacă prin Senat, unul dintre ele va permite și va aproba posibila utilizare a uleiului de prăjit ca și combustibil pentru vehicule.

Potrivit ecologiștilor care au promovat acest proiect de lege, „în timp ce motorina depășește doi euro pe litru la pompă”, utilizarea uleiului uzat ca și combustibil „oferă o ușurare imediată pentru portofelele francezilor și limitează poluarea produsă de motoarele diesel”, relatează Euronews Green.

Pot fi mașinile alimentate cu ulei de gătit?

Principalul lucru de reținut este că nu poate fi folosit uleiul de gătit nefolosit direct din sticlă, deoarece este mult prea vâscos și poate cauza probleme motorului mașinii. Uleiul uzat trebuie să fie colectat, filtrat și prelucrat înainte de a fi amestecat cu motorina tradițională pentru a fi utilizat ca și combustibil. De asemenea, acesta este potrivit doar pentru vehiculele diesel.

Autorizarea este rezultatul unui amendament depus de deputatul Julien Bayou, secretar al Partidului Verde francez. Potrivit argumentelor scrise ale deputatului, zece litri de ulei uzat reprocesat corect pot da nouă litri de combustibil. De asemenea, se crede că ar emite cu până la 90 % mai puține gaze cu efect de seră decât motorina convențională.

Folosirea uleiului de gătit drept combustibil

Deși în prezent este ilegală în Franța utilizarea uleiului de gătit drept combustibil, au existat câteva excepții. Béthune-Bruay, un oraș din Pas-de-Calais, își alimentează flota de 78 de camioane de colectare a gunoiului cu un combustibil fabricat din ulei de gătit reciclat local încă din 2019.

Orașul a făcut echipă cu Gecco, o companie de eliminare a deșeurilor condusă de Michel Millares, care se concentrează pe transformarea deșeurilor din industria alimentară în surse de energie locală și regenerabilă.

Între timp, un grup numit Roule Ma Frite, care are facțiuni locale în toată Franța, colectează și distribuie combustibil pe bază de ulei de gătit membrilor săi. De mult timp militează pentru schimbare la nivel guvernamental.

Între timp, în Marea Britanie, este legală alimentarea mașinii cu biodiesel pe bază de ulei de gătit. Cu toate acestea, dacă sunt folosiți mai mult de 2.500 de litri pe an, pentru care nu s-au plătit taxe vamale, acest lucru trebuie declarat la biroul fiscal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE