Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câmpuri pârjolite, animale fără hrană. Seceta scumpește produsele făcute din lapte românesc

Seceta prelungită ar putea scumpi brânzeturile românești. Fermierii se plâng că nu mai au cu ce să-și hrănească animalele, care dau tot mai puțin lapte.

Mulți crescători au fost nevoiți să apeleze la furajele pregătite pentru iarnă și se gândesc să-și vândă animalele.

Seceta a pârjolit pajiștile, iar oile scurmă pământul, în căutare de hrană. Gheorghe Ștefănoaia din Cotnari, Iași, are 450 de animale. Se teme că nu va avea ce să le dea de mâncare.

Gheorghe Ștefănoaia, crescător de animale: „Tot e uscat, după cum vedeți, ca după potop. Nu mai este o gură de iarbă, nu mai este nimic, deloc verde. Au mâncat-o și pe asta uscată, nu mai este deloc, e ca pe drum.”

Fermierul a apelat la proviziile pentru iarnă, ca să nu îi moară animalele de foame. Subvenția pentru o oaie este în jur de 100 de lei. Banii nu acoperă nici jumătate din hrana pentru trei luni, spune fermierul.

Marius Mindirigiuc, crescător de animale: „De lapte nici vorbă, suntem mulțumiți să îi dăm înainte așa cu animalele, să trăiască, să vedem ce vom face până la toamnă. Le băgăm în abator.”

Tot mai puțin lapte, tot mai scumpă brânza

Animalele nu mai dau nici lapte, iar brânza făcută la stână e tot mai scumpă. Un kilogram de caș a ajuns să coste 45 de lei.

Marius Mindirigiuc, crescător de animale: „Făceam 40 de kilograme de brânză la zi, asta însemna 20 de kilograme de brânză la muls, acum nici zece kilograme în total nu fac.”

Constantin Ciornei, fermier din Erbiceni, Iași, are 60 de vite. Le aduce baloți de cereale de la 150 de kilometri distanță.

Constantin Ciornei, crescător de animale: „Am cumpărat balotul de lucernă de la Prisecani, de pe malul Prutului cu o sută de lei. Adus acasă m-a ajuns cu 130 de lei balotul. La 60 de capete într-o zi se mănâncă de cinci-șase sute de lei.”

Situația este dramatică în toată țara

Viorel Hapenciuc, fermier din satul Covaci, județul Timiș, are 100 de vaci de lapte. Anul acesta a tocat tot porumbul de pe câmp, când a văzut că e compromis, și l-a amestecat cu grâu și rapiță și își hrănește animalele.

Viorel Hapenciuc, fermier: „Am înțeles că o să primim niște ajutoare de la stat pentru secetă, dar părerea mea este că acum trebuie să le primim. Degeaba primim în noiembrie-decembrie, că n-o să mai găsim furaje.”

Bovinele sunt printre cele mai sensibile animale la temperaturile ridicate, de aceea, pe timpul verii, porția lor zilnică de mâncare trebuie să conțină suplimente minerale, pentru a nu se deshidrata și a nu le scădea producția de lapte.

În multe județe nu a mai plouat serios din lunile martie-aprilie. Nici în perioada urmatoare nu sunt anunțate precipitații importante, așa că nivelul de apă din sol va rămâne scăzut, spun meteorologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE