Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea taxelor va afecta 1 milion de afaceri mici. Patronat: Taxele ar putea crește chiar de 3 ori, pentru unele firme

Cel puțin un milion de afaceri mici ar avea de suferit de pe urma creșterilor de taxe și impozite despre care discută Guvernul. Este estimarea experților în fiscalitate, care atrag atenția că, în anumite cazuri, dările către stat se vor tripla. Unul dintre principalele riscuri este reducerea numărului de angajați din microîntreprinderi, care plătesc salariile a peste 1 milion 200 de mii de români.

Ramona Mironeasa este pasionată de obiectele realizate handmade și pentru că în urmă cu 9 ani nu găsea în Craiova un magazin cu materiale pentru cei care împărtășesc aceeași pasiune, a deschis un magazin. A rămas după pandemie cu o singură angajată, însă acum e în pericol să își piardă afacerea cu totul.

Ramona Mironeasa: „Am o mare teamă, pentru că sunt unul dintre oamenii care am fost educat în spiritul: atunci când îți vin bănuții, să-ți plătești datoriile la stat prima dată, furnizorii. Mi-e teamă că după ce o să achit aceste datorii la stat nu o să mai pot supraviețui. Este trist, pentru că sunt 9 ani în care am luptat foarte mult și am făcut multe sacrificii financiare și pe plan personal și este trist că cei care sunt responsabili de asta nu se gândesc la cei mici.”

Afacerile mici vor fi cele mai afectate, dacă Guvernul merge înainte cu toate măsurile pe care le ia în calcul

Potrivit patronatelor, aproximativ 70% din microîntreprinderi vor fi nevoite să treacă de la impozit de 1 la 3%.

Daniel Urîtu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători: „Cel mai puternic lovește impozitul pe venit, e practic o triplare a dărilor către stat. Se anunță restrângerea activității pentru multe firme, nu-și vor mai permite.”

Ioan Dolha s-a reîntors de curând în România cu dorința de a pune pe picioare o gelaterie care vinde înghețată italiană autentică. A devenit o afacere de familie, la care lucrează atât fratele, cât și soția, iar pe timp de vară mai au alte două angajate. Măsurile fiscale i-au luat prin surprindere, având în vedere că abia au deschis.

„Nu ne dorim să închidem afacerea, nici să renunțăm la angajați. Eventual vom crește prețurile.” a explicat Ioan Dolha pentru Euronews România.

Modificările fiscale pe care Coaliția PSD-PNL le pregătește pe zona persoanelor fizice autorizate sunt substanțiale. În România funcționează acum aproximativ 430.000 de PFA-uri, însă după creșterea taxelor, nu va mai fi deloc atractiv să lucreze așa, spune Valentina Saygo, expert contabil:

„Vor fi impozitați cu o sarcină fiscală mult mai mare, aproximativ ca la salariu, fără a avea aceleași drepturi. Din portofoliul meu, vă zic sincer, că aproximativ 25-30% din PFA-urile pe care le aveam în portofoliu anul trecut, au migrat în zona de SRL.”

„Colegiul Psihologilor nu ne aprobă să ne înființăm aceste SRL-uri”, a explicat la Euronews Elena Angela Roșca, care e psiholog și lucrează ca persoană fizică autorizată.

„Opțiunile sunt limitate. Nu știu cum vom proceda.”

După majorarea taxelor și impozitelor, Guvernul vrea să obțină 6 miliarde de lei în plus la buget.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE