Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește riscul de sărăcie al angajaților. Pentru plata unei pensii, uneori este nevoie de contribuția a doi salariați

Deficitul de la bugetul de pensii va crește accelerat în următorii ani, ceea ce va face ca plata pensiilor să devină misiune imposibilă, avertizează experții în domeniu. Acest fenomen a fost provocat de majorarea pensiilor cu un procent mai mare decât creșterea salariilor. În contextul în care angajatorii se plâng că nu există suficientă forță de muncă, iar pentru plata unei pensii, uneori este nevoie de contribuția a doi salariați.

Pentru plata pensiilor, Executivul este dependent de contribuțiile pe care le plătesc angajații. Fiecare angajat cu contract de muncă dă puțin peste 20% din salariu pentru sistemul public de pensii. Acum pensia medie a depășit salariul minim net. Adică, un salariat plătit cu minimul pe economie nu poate asigura o pensie medie. Iar riscul de sărăcie al salariaților a ajuns aproape dublu față de media UE.

Dorina Barcari – expert în pensii și salarizare: Un om muncește o lună de zile ca să fie sărac. Și sărăcia îi este impozitată, nu are cu ce să contribuie foarte mult la aceste fonduri.

Anul acesta, pensiile au crescut mai mult decât salariile

În aceste condiții, este nevoie de contribuția salariaților cu venituri mai mari, pentru a plăti pensiile minime. La un calcul simplu, pentru o pensie de 2.500 de lei este nevoie de 2 angajați, unul cu venit minim și altul cu venit brut de 9 mii de lei, dacă toată contribuția lor s-ar vărsa în fondul de pensii.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European: Deficitul la bugetul de pensii este din ce în ce mai mare. Avem din ce în ce mai puțini plătitori pentru un număr din ce în ce mai mare de pensionari. Practic, sistemul este nesustenabil. Dacă adăugăm la aceasta și pensiile speciale și, de aici înțelegem și rațiunea pe care Comisia o are față de pensiile speciale, înțelegem că sistemul este mai degrabă unul care se duce în faliment.

Guvernul încearcă să asigure plata pensiilor publice prin impozitarea muncii tuturor, chiar și când este vorba despre cei cu salarii mici. Un sistem prin care nimeni nu iese în câștig. Nici salariații, nici pensionarii, care de altfel solicită noi majorări.

Pensionar: Cu 1.500 de lei e foarte greu. Să fii și bolnav, mai ales. Cu medicamente, cu întreținere și mâncare și câte mai trebuie.

Soluția să ne mărească pensiile. Și să nu mai fie impozitele atât de mari.

Din punctul meu de vedere, ei spun că dau un procent de 14%-15%. Dar prețurile sunt mai mari decât procentul pe care îl dau ei.

Experții în legislația muncii susțin că România se confruntă cu un deficit tot mai mare al bugetului de pensii. Practic, nu mai poate suporta creșterea numărului de pensionari și nici alte majorări de pensii.

Expertul în fiscalitate, Gabriel Biriș, estimează că până în 2032, majorările prevăzute în legea pensiilor vor pune presiune pe bugetul asigurărilor sociale, care va ajunge la un deficit de peste 40 de miliarde de lei.

Soluțiile ar fi în mâna Guvernului. O Românie mai atractivă pentru investiții ar genera locuri de muncă noi, care vor aduce bani mai mulți la buget.

Gabriel Biriș – avocat, expert în fiscalitate: Asta nu poți s-o faci decât prin politici publice care să genereze investiții în economie, în special private, că pe partea de investiții publice știm care e mersul. O creștere peste putințe a deficitului bugetului de pensii poate genera colapsul bugetului de stat. Creșterea bugetului de pensii nu prea poți s-o faci crescând cota de contribuții, care oricum e uriașă.

Analiștii prevăd un viitor sumbru pentru sistemul public de pensii. Singura soluție pentru ca un angajat să ajungă liniștit la pensie ar fi plata suplimentară, pentru fondurile private de pensii, dar asta înseamnă o și mai mare adâncire a ratei de sărăcie resimțită de cei cu salarii mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE