Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim nu ține pasul cu prețurile. Veniturile românilor sunt cheltuite în mare parte pe alimente

România a crescut constant salariul minim pe economie în ultimii ani, pentru a ține pasul cu alte state, însă ne situăm tot pe ultimele locuri dacă ne comparăm cu statele din Uniunea Europeană. Un studiu arată că situația celor care sunt remunerați cu salariul minim s-a înrăutățit. Nici măcar cele două majorări programate pentru anul acesta nu acoperă scumpirile alimentelor.

Un sfert din venit, alocat pentru alimente

Românii cheltuiesc o mare parte din bani pe alimente. Salariul minim net a fost indexat cu aproape 10% de la începutul anului. Dar, specialiștii în studiul calității vieții spun că, la noi, banii nu sunt niciodată suficienți.

Sorin Cace, director adjunct al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii: „Noi nu avem venituri suficiente ca să cheltuim și pe alte categorii de bunuri, servicii.” 

Cei cu venituri modeste spun că ponderea cheltuielilor cu mâncarea este de cel puțin jumătate din veniturile lunare, pentru a trăi decent.

Pensionară: „Mâncarea, nu mai spun. Carne, de unde să iau? Carnea e puțină. Ce să fac? La 20 de milioane pensie, e foarte puțin.”

Femeie: „Pe mâncare? Peste 3000 mii de lei. Pe lună, mă refer. Dacă mai ai și copii, trebuie să le asiguri mâncare sănătoasă, mult mai curată.”

Bărbat: „Cu mâncarea, cam 40-50%. Nu se poate mai puțin, nu? Nu, păi nu ai cum mai puțin.”

Un studiu care face un raport între coșul de supraviețuire și salariul minim arată că ne plasăm în zona periculoasă a clasamentului. Printre cei care nu sunt foarte afectați de creșterea prețurilor pentru alimente, chiar dacă încasează venitul minim, sunt britanicii. Urmează cei din Țările de Jos și Australia. România, unde se alocă aproape un sfert din venit pentru alimente, se află la jumătatea clasamentului, sub Ungaria, dar peste Bulgaria.

Milioane de români, plătiți cu salariul minim pe economie

Românii care trăiesc în Marea Britanie spun că un venit minim nu acoperă nici pe departe cheltuielile pentru strictul necesar.

Mălina Vîrtejanu, româncă din Marea Britanie: „Știu foarte mulți oameni din Marea Britanie, care nu și-au permis Crăciunul. Pot spune că de la un coș de cumpărături pe care îl făceam cu 50-60 de lire, echivalentul a 300 de lei mi-ar fi ajuns până la începutul anului trecut, acum cred că nu iau nici măcar 40% din produsele pe care le avea în același coș.”

Peste 1,5 milioane de români sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie. Potrivit datelor oficiale, acest venit nu acoperă nici 70% din nevoile reale de consum ale unei familii cu doi copii.

Sorin Cace, director adjunct al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii: „Suntem sub coșul de trai decent. Deși ne apropiem cu salariul minim de media de 50% din salariul mediu, în ceea ce privește coșul de consum, mai este de lucru.”

O directivă europeană din 2022 spune că statele comunitare trebuie să implementeze un venit minim adecvat. Măsura europeană trebui să asigure predictibilitate privind creșterea salariului minim pe economie. La mijlocul anului 2024 România trebuie să crească din nou salariul minim, de la 3.300 la 3.700 de lei. Însă chiar și așa, venitul minim nu va asigura un trai decent.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „România trebuie să iasă din zona în care vedem acum salariul minim variază ca și creștere de la an la altul în funcție de ce se gândește guvernul.”

România trebuie să implementeze această directivă până în octombrie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE