Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creditul Fermierului, aprobat de Guvern după proteste. Ce condiții trebuie să îndeplinească agricultorii

Guvernul a fost aprobat joi ”Creditul fermierului”, o măsură prin care rata dobânzii ROBOR va fi suportată de stat, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, fermierii ce folosesc sistemul de irigații vor beneficia de sprijin deoarece Executivul va achita ” și în 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul adoptă în continuare ”soluțiile convenite cu fermierii luna trecută”, pe fondul protestelor.

Aprobăm azi Creditul Fermierului, oferind acces mai facil agricultorilor la finanțări vitale.

Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu o marjă ce nu poate depăși 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 de euro, pe 5 ani”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ajutoare pentru agricultorii care folosesc sistemul de irigații

”De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigații. Achităm și în 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole”, a mai spus șeful Executivului.

De asemenea, Ciolacu a vorbit și despre decizia Comisiei Europene de a retrage proiectul privind pesticidele.

”Avem o veste bună și de la Bruxelles, după eforturi intense ale României și a altor state europene. Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri. Este o victorie a insistenței Guvernului și a celor mai serioși europarlamentari români, în a susține cu argumente solide interesele agriculturii naționale”, a concluzionat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE