Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Credite mai scumpe și mai puține. De la o medie de 5% în ianuarie, dobânzile s-au dublat la creditele în lei

Tot mai mulți români amână pentru vremuri mai bune luarea unui credit bancar, iar perspectivele nu sunt favorabile nici în 2023, spun bancherii. Cu o criză iminentă în prima parte a anului viitor, oamenii au devenit mai reticenți și nu mai vor să facă investiții din bani împrumutați. Totuși, dobânzile ar putea să scadă ușor după această iarnă, în paralel cu o temperare a inflației.

Octombrie, o lună proastă pentru bănci

Împrumuturile au început să se scumpească ușor în primele luni din 2022, iar ritmul de creștere a dobânzilor a accelerat în această vară, pe fondul inflației galopante. De la o medie de 5% în ianuarie, costul creditelor în lei pentru populație se apropie acum de 10% pe an, potrivit datelor oficiale. Octombrie a fost o lună proastă pentru bănci: au scăzut atât împrumuturile în lei, cât și la cele în valută, comparativ cu septembrie.

„Clienții simt această presiune a dobânzilor mai mari la costurile de finanțare, simt presiunea inflației,” a explicat Adrian Pârvulescu, director corporație UniCredit.

„Vedem o reticență de a împrumuta, de a investi, asta este partea buna pentru că oamenii sunt mult mai echilibrați. Am văzut o scădere la creditele de consum, credite ipotecare,” a declarat Omer Tetik, președinte executiv Banca Transilvania.

Într-o perioadă în care economia dă semne de încetinire, iar incertitudinile obligă firmele să își refacă strategiile de afaceri, sunt companii  care renunță să se mai împrumute. În octombrie, creditarea în lei pentru firme a scăzut de cinci ori mai rapid decât în cazul persoanelor fizice. În aceste condiții, și băncile se pregătesc de cel mai rău scenariu, unul în care numărul restanțierilor va crește de la 3%, nivelul actual.

Riscul de creditare va crește

„Este un an dificil care se conturează, poate este mai dificil decât anul acesta, ne așteptăm și noi la o creștere a creditelor neperformante, sperăm într-adevăr, nu la nivelul văzut din criza din 2008-2010,” a declarat Mihaela Bîtu, CEO ING.

„Costul si riscul de creditate va crește în România, în următoarea perioadă, cât de mult, sperăm că nu se va apropia. La nivelul din 2008-2010 în perioada crizei. Cred că sistemul bancar român este mult mai bine pregătit decât era în criza precedentă,” a explicat Sergiu Oprescu, președinte Executiv Alpha Bank.

Sunt și voci care vorbesc de o îmbunătățire a condițiilor din economie, la capitolul inflație.

„Cred că după iarnă vom vedea o reducere a inflației și automat a dobânzilor, mă aștept ca la jumătatea anului viitor să avem o inflație de o singură cifră, ceea ce ne face un pic mai optimiști,” a declarat Adrian Pârvulescu, director corporație UniCredit.

Pentru 2023, Banca Națională a României estimează că inflația la ajunge la 11,2% la sfârșitul anului viitor, în timp ce prognozele marilor instituții financiare internaționale plasează rata de creștere a prețurilor în intervalul 7,7% și 10,2%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE