Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR, avertisment pentru românii cu credite. „IRCC evident că va crește. Va fi mai mare decât ROBOR”

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a declarat în direct la Euronews România că indicele IRCC, în funcție de ce este calculată rata dobânzilor pentru cele mai multe dintre credite, va crește și va depăși ROBOR, chiar și pe fondul scăderii inflației. Dan Suciu a evidențiat că „dobânzile în România față de inflația existentă sunt mici” deoarece „într-o lume normală, dobânzile sunt peste inflație”.

Invitat în studioul Euronews România, reprezentantul BNR a explicat că în momentul de față majoritatea creditelor, mai exact aproape 500.000, sunt cotate la IRCC, iar „vreo 300.000 de credite mai sunt cotate cu ROBOR”.

Dan Suciu a avertizat că IRCC va crește întrucât există un decalaj de câteva luni față de ROBOR.

„Toate creditele noi sunt cotate la IRCC, conform noii legi din 2019. (...) E clar că indicele IRCC va crește. Are un decalaj față de ROBOR de aproximativ șase luni. Cu timpul el va crește. Se poate calcula în avans. Știi cam cu trei luni înainte cât va fi. În funcție de ce s-a întâmplat pe aceeași piață pe care evoluează ROBOR, la cotațiile la care se fac tranzacții.

IRCC-ul evident că va crește. Marea problemă este că în momentul în care ROBOR-ul va începe să scadă, odată ce va scădea și inflația. Va veni și acel moment în care inflația va începe să scadă mai semnificativ. Atunci va începe să scadă ROBOR-ul.

IRCC-ul va avea continua să crească și va fi mai mare decât ROBOR-ul.

Nu știu ce înseamnă asta în termeni neți pentru plata creditului, dar aceasta este evoluția. Nu sunt în măsură să dau sfaturi ca oamenii să treacă la IRCC”, a afirmat directorul de comunicare al BNR.

Dan Suciu: „Creditul este o obligație. Te bucuri în prima zi în care l-ai luat și suferi 20 de ani până îl plătești”

„Creditul nu e un ajutor social. Să nu facem această confuzie. (...) Creditul e un împrumut. E o obligație. În terminologia cuvântului, înseamnă că e o încredere pe care o transferi cumva. Îmi asum o obligație că voi da banii aceia înapoi.

Nu cred că oricine în România ia credit. Nu vă supărați. Normele BNR sunt destul de dure. Am făcut foarte bine să limităm rata la 40% din venit. Între timp au mai crescut salarii. Am cerut băncilor să facă teste de stres.

Credem că deciziile de a limita accesul la credite sunt juste. Oamenii sunt responsabili în ceea ce înseamnă creditul.

Creditul înseamnă o obligație chiar dacă nu ne place acest lucru. E o vorbă veche. Te bucuri în prima zi în care ai luat creditul și suferi 20 de ani până îl plătești”, a mai precizat reprezentantul BNR.

Purtătorul de cuvânt al BNR: „Chiar dacă pare șocant, dobânzile în România față de inflația existentă sunt mici”

Întrebat dacă i-ar sfătui pe români cu credite să facă trecerea de la ROBOR la IRCC, Dan Suciu a recomandat ca fiecare persoană să-și facă proprie evaluare.

„La BNR nu vrem să dăm sfaturi, ca peste un an să ni se reproșeze că peste un an IRCC e mai mare decât ROBOR.

Chiar dacă pare șocant, dobânzile în România față de inflația existentă sunt mici, indiferent că vorbim de ROBOR care a crescut mult.

Atunci când ai inflația de 16%, tu ai dobândă de 8% nu într-o lume normală. Într-o lume normală, dobânzile sunt peste inflație. Nu putem vorbi de normalitate când ai inflație de 16%”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR.

Dan Suciu: „Criza inflaționistă pe care o trecem o plătesc cei cu depozite”

Mai mult, Dan Suciu a evidențiat că „dobânda este la jumătate față de inflație”

„Nu putem ajunge la dobânzi real pozitive decât scăzând inflația. Asta înseamnă implicit să creștem dobânzile.

Criza inflaționistă pe care o trecem o plătesc cei cu depozite, pentru că ei pierd din valoarea depozitelor. Cei cu credite, chiar dacă a crescut rata comparativ la situația puterii de cumpărare, ei câștigă.

Știu că pare intuitiv nefiresc. Valoarea banilor este în scădere. Eu plătesc trei lei în acest moment care la o inflație de 16% au o valoare mai mică.

Nu putem avea așteptări nefirești de scăderi ale dobânzilor în acest moment”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE