Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum alegi tipul de credit, în contextul creșterii dobânzilor, inflației și a facturilor mari

Explozia inflației și facturile mari pentru energie îi afectează pe toți, mai ales dacă veniturile au rămas nemodificate. În aceste condiții, clienții băncilor se reorientează către variante mai suportabile.

Peste zece luni de creștere continuă a inflației au semănat teamă în rândul clienților băncilor. Mai afectați au fost cei care s-au bucurat de calculul variabil în funcție de indicele ROBOR.

Dobânzile variabile vor crește în următoarele luni

O parte dintre clienți solicită deja refinanțări cu dobânzi fixe. În cazul creditelor noi, mulți sunt tentați pentru dobânzi variabile, pentru că nivelul este mai scăzut acum. Însă, brokerii spun că este o situație temporară, pentru că dobânzile vor crește în următoarele 12 luni.

Dragoș Nichifor, broker de credite: „Vedem că a crescut componenta de refinanțări, ceea ce, în mod normal, era o raritate în anii trecuți. Iar componenta de credite noi e într-o fază de reducere a creditelor acordate.”

Clienții care au credite luate înainte de luna mai 2019 migrează către creditele care au componentă variabilă IRCC, pentru că, pe termen scurt, creșterea nu ar fi atât de accelerată.

La ora actuală, rata lunară a unui credit de 250 de mii de lei pe 30 de ani, în funcție de IRCC, este de 1.290 de lei. Însă și acest indicator este în creștere.

Din octombrie, rata va crește cu 220 de lei, și va depăși 1.500 de lei. Iar de la începutul anului viitor, va ajunge, conform calculelor analiștilor, aproape de 5,7%. Iar rata creditului s-ar scumpi cu aproape 500 de lei față de niveul actual.

Oamenii preferă să nu se mai împrumute

Irina Chițu, analist financiar: „Dobânzile sunt în creștere, este clar. Dacă vrei să dormi mai liniștit, trebui să te uiți la credite cu dobândă fixă. Și, în continuare, avem credite pe o perioadă de 3-5 ani cu dobânzi mai mici decât indicele ROBOR și de cât va deveni IRCC-ul.”

Specialiștii spun că o parte din cei care au nevoie de bani au devenit mai precauți și preferă să nu se mai împrumute în următoarea perioadă, mai ales că inflația este galopantă. Alții nici măcar nu se mai încadrează cu veniturile pentru că s-au scumpit toate pachetele de creditare.

Liviu Fenoghen, directorul Centrului de Soluționare Alternantivă a Litigiilor Bancare: „Energia electrică, combustibilul, toate acestea apasă asupra bugetului românilor. Evident, în aceste condiții, puterea de plată a ratelor o să scadă, probabil. Ne așteptăm ca în perioada următoare să vină inclusiv către CSALB mai multe cereri.”

Într-un sondaj realizat de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare, aproape 40 la sută dintre clienții băncilor se orientează către refinanțare cu dobândă fixă. Iar o treime preferă să nu se mai împrumute în următoarele luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE