Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ratele românior legate de indicele IRCC, dublate de anul viitor. Șomajul va crește

Românii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an, iar şomajul va creşte ca urmare a închiderii unor capacităţi industriale, au afirmat, marţi, reprezentanţii Coface România, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.

Refinanțarea, o soluție temporară

El recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare", a completat reprezentantul Coface.

Șomajul, în creștere

La rândul său, Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul companiei, se aşteaptă la o creştere a şomajului în România în următoarea perioadă. Aceasta în special din cauza faptului că se închid capacităţi industriale, care nu mai pot plăti preţurile mari la energie şi gaze.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului", a susţinut Nichişoiu.

Potrivit studiului insolvenţelor prezentat de Coface în conferinţa de presă, anul trecut au fost deschise 6.113 proceduri de insolvenţă, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, iar, în primul semestru al acestui an, 3.510 insolvenţe, cu 16% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Tot în primul semestru, raportat la 1.000 de companii, numărul insolvenţelor a fost 20, ceea ce reprezintă de două ori mai multe insolvenţe la 1.000 de companii active în comparaţie cu media regională, respectiv 11 firme.

Cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 companii active au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE