Costul vieții va crește de la 1 august. BNS: România ar putea avea al 7-lea cel mai mare preț din UE pentru energie

De la 1 iulie a expirat schema de sprijin pentru energia electrică, iar sindicatele din domeniu atrag atenția că românii cu venituri mici vor fi cei mai afectați de acest lucru. Potrivit un studiu realizat de Blocul Național Sindical, prețul energiei din România ar putea ajunge al șaptelea cel mai scump din Uniunea Europeană. 

Măsurile fiscale ce vor intra în vigoare de la 1 august ar putea, pe de o parte, să afecteze foarte mult puterea de cumpărare a românilor, dar, mai mult decât atât, să crească costul vieții.

Potrivit celor mai recente date publicate de Blocul Național Sindical, în 2024, unu din cinci români era afectat de sărăcie și aproape 3,6 milioane de persoane din țara noastră aveau venituri mai mici de 1.938,5 lei pe lună, acesta fiind pragul sărăciei în România.

Mai mult decât atât, aproape 15% dintre gospodăriile din România au restanțe în ceea ce privește plata facturilor, aproape dublu față de media Uniunii Europene, care ar fi undeva de sub 7%. 

Printre cele mai mari prețuri din Europa Centrală și de Est

În ceea ce privește schema de plafonare a prețului pentru energie electrică, această schemă a expirat de la 1 iulie și se tem reprezentanții BNS că odată cu această expirare a schemei și cu toate scumpirile preconizate pentru 1 august, românii ar putea fi foarte afectați de pachetul adoptat de Guvern. 

Între 2021 și 2025, statul a plătit aproape 27 de miliarde de lei pentru a menține plafonarea prețului pentru energie electrică. Ne amintim că am avut un preț la care putea fi facturat kilowatul oră, de cel mult 1,3 lei pe kilowatt. A fost până la 1 iulie această plafonare și se tem experții că, începând din această toamnă, prețul energiei în România ar putea ajunge al 7-lea cel mai mare preț din Uniunea Europeană. 

Mai sunt țări precum Germania, Irlanda sau Danemarca, unde prețul ar fi mai mare decât în țara noastră și, mai mult decât atât, ar fi cel mai mare preț din această regiune de continent. În acest caz, facturile românilor la energie ar fi mult mai mari decât în țări precum Ungaria sau Bulgaria. Specialiștii BNS estimează că vom plăti facturi de cel puțin 2,5 ori mai mari decât vecinii noștri din Bulgaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE