Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord: Kim Jong-Un, prima apariție publică alături de fiica sa, la locul de lansare a rachetelor

Presa de stat din Nord a declarat sâmbătă că Kim Jong-Un a observat lansarea noului său tip de rachetă balistică intercontinentală împreună cu soția sa Ri Sol Ju, cu „fiica lor iubită” și cu alți oficiali în ziua precedentă, conform Euronews.com.

Nu au fost oferite detalii despre fiica liderului

Kim a declarat că lansarea rachetei Hwasong-17 - cea mai lungă rachetă cu rază de acțiune și cu capacitate nucleară a Nordului - a dovedit că are o armă fiabilă pentru a limita amenințările militare conduse de SUA.

Principalul ziar nord-coreean a publicat, de asemenea, fotografii în care Kim privește de la distanță racheta care se înalță cu fiica sa. Alte fotografii o arătau pe aceasta cu părul dat pe spate, purtând o haină albă și o pereche de pantofi roșii, în timp ce se plimba de mână cu tatăl ei pe lângă o rachetă uriașă aflată pe un camion de lansare.

Este pentru prima dată când mass-media de stat din Coreea de Nord a menționat-o pe fiica liderului sau a publicat fotografiile sale, dar nu au fost oferite alte detalii precum numele sau vârsta acesteia. O mare parte din viața privată a lui Kim este încă necunoscută. Presa sud-coreeană a relatat că Kim s-a căsătorit cu Ri, o fostă cântăreață, în 2009, și că cei doi au trei copii care s-au născut în 2010, 2013 și 2017.

Nu se știa ce copil a dus Kim la locul de lansare. Dar în 2013, după o călătorie la Pyongyang, Dennis Rodman, starul NBA retras din activitate, a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că el și Kim au petrecut „momente de relaxare la mare” cu familia liderului și că a ținut-o în brațe pe fetița lui Kim, pe nume Ju Ae.

Identitatea copiilor lui Kim este o sursă de mare interes din exterior, deoarece conducătorul în vârstă de 38 de ani nu și-a desemnat în mod public un moștenitor aparent.

Preluarea conducerii

Atunci când a dispărut din ochii publicului pentru o perioadă îndelungată în 2020, pe fondul unor zvonuri neconfirmate privind starea de sănătate, presa mondială a fost cuprinsă de o frenezie legată de cine ar urma să conducă o țară sărăcită, dar înarmată nuclear. Mulți observatori au spus la acea vreme că sora mai mică a lui Kim, Kim Yo Jong, ar fi urmat să preia conducerea țării dacă fratele ei ar fi fost incapabil.

Familia Kim a guvernat Coreea de Nord cu o puternică personalitate construită în jurul membrilor cheie ai familiei încă de când bunicul lui Kim, Kim Il Sung, a fondat țara în 1948. Așa-numita linie de sânge Paektu a familiei, numită după cel mai sacru munte din Nord, permite doar membrilor direcți ai familiei să conducă țara.

„Este mult prea devreme pentru a deduce ceva despre succesiunea în cadrul regimului Kim”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Cu toate acestea, includerea în mod public a soției și fiicei sale în ceea ce Kim susține că este un test de rachete cu succes istoric asociază afacerea de familie de a conduce Coreea de Nord cu programele de rachete ale națiunii”.

Analistul Cheong Seong-Chang de la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud a declarat că, dacă liderul nord-coreean continuă să își ia fiica la evenimente publice cheie, acest lucru ar putea indica faptul că ea va deveni succesoarea lui Kim.

„În sistemul nord-coreean, copiii lui Kim Jong Un ar avea statutul de prinț sau prințesă, ca într-o dinastie. Cum ziarul Rodong Sinmnum a dat publicității fotografia fiicei, care seamănă atât de mult cu Kim Jong Un și Ri Sol Ju... nu are de ales decât să trăiască o viață specială”, a declarat Cheong.

Alți observatori spun că faptul că Kim și-a dus familia la un loc de testare a rachetelor indică faptul că era încrezător în lansarea cu succes a armei sau că ar fi putut încerca să-și formeze o imagine de lider normal care își include familia în afacerile sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE